Se godt på billedet herover, for det er en kæmpe teknologisk milepæl:
Det allerførste og banebrydende billede, som er taget af verdens mest avancerede rum-teleskop, James Webb-teleskopet, er netop blevet offentliggjort af NASA.
Billedet, der har fået titlen ‘Webb’s First Deep Field’, viser det fjerneste og hidtil skarpeste kig ud i universet, der nogensinde er fanget på kamera. Faktisk kigger billedet op mod 13 milliarder år tilbage i universets fortid, skriver Live Science.
»Hvis man holdt et sandkorn på sin fingerspids ud i strakt arm, så er det den del af universet, man ser på billedet. Kun en lillebitte del af universet,« fortalte NASA-chef Bill Nelson om det historiske billede på NASA’s pressekonference.
»På billedet ser vi galakser, der skinner omkring andre galakser, hvis lys er blevet bøjet. Det er en lille del af universet. For 100 år siden troede vi, at der kun var én galakse. Nu kender vi til milliarder,« sagde Nelson og fortsatte:
»Lyset, vi ser, har rejst i over 13 milliarder år, og de næste billeder går endnu længere tilbage. For det her er kun det første billede. Vi går mere end 13,5 milliarder år tilbage, næsten til universets begyndelse.«
James Webb Space Telescope, der er i bane 1,5 mio kilometer fra Jorden, blev opsendt 25. december 2021 og har siden da udforsket det tidlige og fjerne univers for at finde svar på det nok største spørgsmål overhovedet: Hvordan er universet – og måske tilmed livet – opstået?
James Webb, der ofte betegnes som Hubble-teleskopets afløser, har et rekordstort spejl med en diameter på ikke mindre end 6,5 meter. Til sammenligning er Hubbles spejl 2,4 meter stort. Læs mere i artiklen 6,5 meter stort James Webb-teleskop er astronomiens store fremtidshåb.
Modsat Hubble kan James Webb desuden opfange det infrarøde lys fra universets nære og fjerne galakser. Og netop det infrarøde lys er nøglen til at blive klogere på, hvordan universet tog sin begyndelse:
Lys, der bevæger sig gennem universet, strækkes mere og mere ud, desto længere det bevæger sig. Det sker, fordi universet hele tiden udvider sig. Dermed vil det ‘ældste’ lys have en lang bølgelængde, som netop er det, der karakteriserer infrarødt lys, forklarer Peter Laursen, astrofysiker på Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, i artiklen 5 ting, du skal vide om James Webb-teleskopet.
Det allerførste billede fra teleskopet, som vi nu har fået at se, blev præsenteret mandag 11. juli klokken 24 dansk tid af Joe Biden, USA’s præsident, i en NASA-livestream på YouTube, som du kan følge med i her:
NASA har ellers proklameret, at de første billeder fra James Webb-teleskopet vil blive offentliggjort tirsdag 12. juli klokken 16.30 dansk tid, i samarbejde med ESA (European Space Agency) og CSA (Canadian Space Agency).
Men i weekenden annoncerede NASA, at de ville give et lille sneakpeak tidligere end planlagt i form af et enkelt billede.
De resterende billeder får vi heldigvis også snart at se. Videnskab.dk følger begivenheden tæt og bringer over de næste dage alle billederne samt flere artikler om James Webb.
Indtil da kan du gå ombord i vores tidligere artikler om James Webb:

mhj