Hvordan er universet opstået?
Så ubegribeligt stort er det spørgsmål, som rumteleskopet James Webb skal forsøge at give os svar på.
James Webb Space Telescope har siden december 2021 udforsket det tidlige og fjerne univers.
Nu kommer de første banebrydende billeder fra teleskopet, der er i bane 1,5 mio km. fra Jorden.
Det sker tirsdag 12. juli kl. 16.30 dansk tid.
Videnskab.dk følger begivenheden tæt og bringer de næste dage billederne samt flere artikler om James Webb.
Teleskopet, der blev sendt ud i rummet 25. december 2021, afløser det mere end 30 år gamle rumteleskop Hubble som menneskehedens øje i rummet.
James Webb er både større og koldere end sin forgænger, og så kan det opfange det infrarøde lys fra universets nære og fjerne galakser. Og netop det infrarøde lys er nøglen til at blive klogere på, hvordan universet tog sin begyndelse.
Lys, der bevæger sig gennem universet, strækkes mere og mere ud, desto længere det bevæger sig. Det sker, fordi universet hele tiden udvider sig. Dermed vil det ‘ældste’ lys have en lang bølgelængde, som netop er det, der karakteriserer infrarødt lys.
»Hvis vi vil se de allerførste galakser, skal vi kigge mod de allerfjerneste galakser, fordi det er der, hvor lyset har brugt længst tid på at komme ned til os,« lyder det fra astrofysiker på Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, Peter Laursen.
Han forventer, at James Webb kommer til at give menneskeheden fundamentalt ny viden om universet.
»James Webb kommer simpelthen til at revolutionere vores viden om, hvordan og hvor hurtigt de første galakser blev skabt; hvilke fysiske processer, der dominerede dengang; hvordan galakserne påvirkede resten af universet, og meget, meget mere,« fortæller han Videnskab.dk.
I videoen foroven fortæller Peter Laursen om de fem ting, du skal vide om James Webb-teleskopet. Du kan blandt andet lære, hvordan det opdager planeter, stjerner og galakser, og hvorfor rumteleskopet skal være koldere end minus 235 grader celsius for at virke.