Opdatering 22. maj kl. 22.30: Opsendelsen af de to GRACE-FO-satellitter foregik efter planen. De er nu i kredsløb om Jorden, og de kommunikerer, som de skal, melder NASA.
Oprindelig artikel fra før opsendelsen:
Medmindre vejret eller teknikken driller, bliver to satellitter under missionen GRACE Follow-On (GRACE-FO) løftet ud i rummet klokken 21.47 i aften dansk tid.
GRACE-FO er et sæt unikke tvillingesatellitter, som skal overvåge vandet på vores klode – herunder grundvand, verdenshavenes stigning og afsmeltningen af is i Arktis.
Ombord på satellitterne er blandt andet dansk teknologi, og flere danske forskere venter i øjeblikket spændt på opsendelsen.
»GRACE-FO er en fantastisk spændende mission. Satellitterne kommer til at være afgørende for de næste 10 år af vores arbejdsliv,« siger Ole Baltazar Andersen, som er seniorforsker på DTU Space og involveret i GRACE-FO-missionen.
Opsendelsen er lidt »russisk roulette«
Ifølge den seneste opdatering fra den amerikanske rumfartsorganisation, NASA, er de to GRACE-FO-satellitter ankommet til Vandenberg Air Force Base i Californien, USA. Herfra skal de skydes ud i rummet ved hjælp af en Falcon 9-løfteraket fra det amerikanske rumfirma SpaceX.
»Vi ved, at sandsynligheden for, at noget går galt under opsendelsen er cirka én procent. Så der er lidt russisk roulette over det, og alle sidder på kanten af stolen under opsendelsen,« siger John Leif Jørgensen, som er professor ved DTU Space og har været med til at udvikle teknologi til de nye satellitter.
»Vi har knoklet i flere år for at bygge to fantastiske satellitter, og nu ligger de pludselig i hænderne på sådan nogle spradebasser som SpaceX. SpaceX gør det selvfølgelig godt, men vi ved, at det kan gå galt under opsendelsen, så vi håber bare ikke, at det bliver vores satellitter, der springer i luften,« tilføjer han.
\ Læs mere

Udfordring at sende to satellitter afsted på én gang
Når selve opsendelsen med løfteraketten forhåbentlig er vel overstået fra kontrolrummet i USA, skal John Leif Jørgensen og andre forskere på banen fra det tyske rumfartsagenturs kontrolrum, GSOC i Oberpfaffenhofen nær Munchen.
Herfra gælder det om at få styr på satellitterne, så snart de er blevet frigjort fra SpaceX’s løfteraket. Udfordringen er, at det ikke bare er en enkelt satellit, som skal slippes løs, men to, forklarer John Leif Jørgensen.
»Satellitterne er placeret i nogle fjedre, som skubber dem væk fra løfteraketten med en hastighed på cirka fire meter i sekundet. Det er normalt en stille og rolig proces, men med GRACE er udfordringen, at vi skal have sendt to satellitter afsted på én gang, og de må ikke brage ind i hinanden,« siger John Leif Jørgensen.
»Hvis vi ikke får kontrol ret hurtigt, kan den første sætte sig på tværs og måske få lidt mere vindmodstand end den anden satellit. I så fald kan satellitterne i løbet af kort tid brage ind i hinanden, og derfor skal vi være klar til at handle hurtigt og få kontrol over satellitterne,« tilføjer han.
Satellitterne kan ‘veje’ vandet på Jorden
GRACE-FO-missionen hører under den amerikanske rumfartsorganisation, NASA, og det tyske forskningscenter for Geovidenskab (GFZ).
Satellitterne er unikke, idet de ifølge DTU Space vil være de eneste i rummet, der kan måle på massefordeling på Jorden og dermed fastslå for eksempel, hvor meget indlandsis der smelter på et givent sted.
\ Læs mere
Det skal over tid give et præcist billede af de klimaforandringer, der foregår i disse år.
»I virkeligheden er det ligesom at sende en stor vægt ud i rummet. Satellitterne kan sådan set veje, hvor meget vand eller is der er nede på Jorden,« har Ole Baltazar Andersen fortalt i en tidligere artikel på Videnskab.dk.
»Hvis det for eksempel regner på Fyn, så vil Fyn veje mere end før. Og det kan den nye GRACE faktisk måle. Det er ret fantastisk.«
Obama står bag GRACE-FO-missionen
GRACE-FO skal løfte arven efter sine forgængere, de succesfulde to klimasatellitter GRACE 1 og 2, som overvågede kloden i perioden 2002- 2017.
De nye GRACE-satellitter har været klar til opsendelse i mere end et år, men missionen er blevet udskudt flere gange, blandt andet på grund af problemer med løfteraketten.
»Satellitterne har været klar til opsendelse siden januar 2017. Det var en af Obamas (tidl. amerikansk præsident, red.) sidste handlinger at bestille en ny GRACE-mission,« siger Ole Baltazar Andersen.
»Men forsinkelserne har betydet, at satellitterne i stedet bliver sendt op i præsident Trumps tid, hvilket er lidt pudsigt, eftersom han er kendt som klimaskeptiker.«
DTU Space har bygget og udviklet et såkaldt stjernekamera – en slags kompas, som hjælper satellitterne med at navigere – til hver af de to nye GRACE-satellitter.
Du kan læse meget mere om den nye klimamission i artiklen GRACE-satellit: Snart kan vi måle, når Fyn tager på i vægt.