Forskere finder gigantisk og mystisk masse under kæmpe krater på Månen

Forskerne har opdaget massen under et krater på Månens bagside. Det kan være resterne af et asteroidenedslag, mener de. (Illustration: Baylor University)

Annonce:

Forskere har fundet en mystisk masse under Sydpol-Aitkenbassinet på Månen, der er et af de største kratere i vores solsystem, og det kan indeholde metal fra den asteroide, der skabte krateret for fire milliarder år siden.

Det skriver det amerikanske Baylor University i en pressemeddelelse.

»Forestil dig en bunke af metal, der er fem gange større end Hawaii, som er begravet under jorden. Det er nogenlunde så meget uventet masse, vi her har opdaget,« fortæller ledende forsker bag studiet, Peter B. James, lektor i planetarisk geofysik ved Baylor University, i pressemeddelelsen.

»En af forklaringerne bag den uventede masse er, at metallet fra asteroiden, der skabte krateret, stadig er indlejret i Månens kappe,« tilføjer han.

LÆS OGSÅ: 64 kilometer stor meteor skabte Månens flotteste krater

Peter B. James og hans kolleger faldt over den store masse ved at måle små ændringer i gravitationen omkring området på Månen.

De har desuden foretaget computersimulationer, der viser, at et stort asteroidenedslag under de rette forhold kan splitte og sprede sin jern-nikkel-kerne ind i Månens øvre kappe.

Annonce:

»Vi har regnet på det og vist, at en tilstrækkelig splittet kerne fra asteroiden, der skabte krateret, stadig kan være gemt i Månens kappe i dag,« fortæller Peter B. James i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Månens kratere sladrer om meteorstorme i det tidlige solsystem

En anden mulighed kan være, at den store masse er en koncentration af kompakte oxider, der er skabt i forbindelse med en størkning af magma.

Krateret er ovalt, over 2.000 kilometer bredt og måler en dybde på flere kilometer. På trods af størrelsen kan det dog ikke ses fra Jorden, da det findes på Månens bagside.

Studiet er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Geophysical Research Letters.

LÆS OGSÅ: Hvorfor vender Månen altid samme side mod Jorden?

LÆS OGSÅ: Nyt, stort meteor-krater opdaget på Mars

Annonce:

LÆS OGSÅ: Krater på Mars viser tegn på vand

fghs

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts