Om forfatteren

Kai W. Finster

Professor i astrobiologi, Institut for Biologi, Aarhus Universitet

Forskerne formidler

Forskerne formidler

Videnskab.dk udgiver både artikler skrevet af journalister og forskere. Når forskere står bag, er artiklerne mærket op som ’Forskerne formidler’. Forskerartikler bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Danmarks Grundforskningsfond, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet og Region Hovedstaden. Videnskab.dk's redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne.

Er der liv derude?

Antallet af kendte planeter i fremmede stjernesystemer stiger drastisk i disse år. Udfordringen for forskerne er nu at afgøre, om forudsætningerne for liv er tilstede – og ultimativt, om der ér liv – på nogle af disse exoplaneter.

Hvis en exoplanet i sin bane omkring sin moderstjerne kommer ind foran stjernen, vil der ske en ekstra absorption af lyset på grund af den gas, som findes i exoplanetens atmosfære. Er der f.eks. ilt eller kuldioxid i atmosfæren, vil dette kunne ses ved at ekstra stjernelys opfanges i exoplanetens atmosfære, og dette kan både afsløre, hvilke gasarter der findes, og i hvor store mængder de findes. Ved målinger fra Hubble rumteleskopet (HST) er det således lykkedes at finde grundstoffet natrium i atmosfæren for exoplaneten HD 209458b. (Ill.: NASA/ESA)

Annonce:

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts