Om forfatteren

Sybille Hildebrandt

Journalist

Ansat som journalist på videnskab.dk april 2008 - april 2013. Cand. scient. i fysik og astronomi 1997, Den Journalistiske Tillæggsuddanelse fra DJH 1995.Inden jeg kom på videnskab.dk i april 2008 arbejdede jeg som redaktionssekretær på Ingeniøren, og før det på Illustreret Videnskab, hvor jeg har været en længere årrække. Mit første job efter endt udddannelse var som konsulent for UNI-C i Århus.Mine primære fokusområder:Forskningspolitik (Undervisning, H-index. peer review, bibliometri, forskningsmetoder, didaktik). Naturvidenskab (Klima, astronomi, rumfart, teknologi, it, kemi, fysik, biologi og geologi.)Medicin (Lægemiddelforskning, sygdomme, sundhed, behandling)Jeg kan dog også finde på at skrive artikler inden for humaniora, typisk inden for områderne arkæologi, historie, musik, psykologi og antropologi.Se Videnskab.dks redaktion

Dansk fysiker i kapløb om at løse antibrint-gåden

To forskergrupper kæmper for at løse en af naturens største gåder: hvorfor findes der kun stof og ikke antistof i universet? Begge satser alt på at komme først med svaret.

CPT-teoremet

Ved at studere antistof får forskerne et dybere indsigt i den symmetri i naturen - en symmmetri, der er fundamentet for bl.a. kvantemekanikken.

Forestil dig en satellit der bevæger sig rundt om Jorden. Dens bane kan beskrives ved Newtons love om tyngdekraften mellem satellitten og Jorden. Den kan have den samme bane og fyve den modsatte vej omkring Jorden. Det er en symmetri. Tyngdekraften virker lige godt om bevægelsen foregår mod højre eller mod venstre !

Der er også en anden symmetri i naturlovene. Bytter man eksempelvis fortegn på alle ladninger i et atom (atomet består af positive protoner og neutrale neutroner i kernen og negative elektroner i en sky omkring), har det ikke nogen betydning for beskrivelsen af atomet. Den skulle være den samme.

En sidste symmetri man taler om er tid. Hvis vi f.eks. optager banen af satellitten omkring Jorden på film og lader fillmen gå baglæns ser det ud som om satellitten bevæger sig den anden vej rundt om Jorden. Tyngdekraften er altså også ligeglad med, om tiden går forlæns eller baglæns!

Disse tre symmetrier, ladning, højre-venstre (kaldet paritet) og tid forekommer ganske banale og selvfølgelige. Naturen er dog lunefuld, for rent faktisk er der naturkræfter, der bryder symmetrierne - de overholder dem til gengæld i kombination. Fundamentet for det syn, man har på universet i dag, dvs. for de tre fundamentale naturkræfter, som man kan eftervise, er at de overholder kombinationen af de tre symmetrier. Dette kaldes for CPT-teoremet (C for charge, P for paritet og T for tid).

En konsekvens af denne symmetri er, at hvis hele universet blev spejlet og lavet til antistof, ville man ikke kunne måle forskel. Antistof skulle kort sagt være et perfekt spejlbillede af stof.

Læs mere her: Niels Madsen: Antistof - et spejlbillede af vores univers

Annonce:

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts