Astronomer: Fremmed objekt i Solsystemet er dobbelt så stort som Frihedsgudinden

Annonce:

Opdatering 22. november: Siden denne artikel blev skrevet, er andre og større estimater af asteroidens størrelse blevet offentliggjort. Læs, hvad der er op og ned i sagen, i artiklen ‘Er det interstellare objekt en cigar eller en brandslukker?‘.

I oktober kunne du læse noget af en nyhed på Videnskab.dk:

Astronomer havde opdaget, at et såkaldt interstellart objekt – et objekt, der ikke er fra vores solsystem – var på vej gennem Solsystemet.

Forskere var ellevilde, for det er første gang nogensinde, at et interstellart objekt er observeret i vores solsystem, mens det er på gennemrejse. Og nu er der nyt om objektet.

Det skriver National Optical Astronomy Observatory, noao.edu, USA.

Astronomer fortæller nu, at det fremmede objekt har form som en brandslukker, og farven matcher også meget godt, omend den har en lidt blegere nuance af rød end en brandslukker.

Faktisk minder dens størrelse, farve og rotation meget om det, man ser hos asteorider i vores eget solsystem.

Annonce:

Dog er det interstellare objekt noget større end den normale brandslukker, man kan finde i hjemmet – nemlig 30 meter x 30 meter x 180 meter – eller dobbelt så høj som Frihedsgudinden.

»Det mest bemærkelsesværdige ved den, bortset fra dens form, er, hvor velkendt og fysisk ubemærkelsesværdig den er,« siger Jayadev Rajagopal, der er medforfatter på et studie, udgivet om objektet, og som arbejder på National Optical Astronomy Observatory.

På baggrund af det fremmede objekt har forskerne udviklet teorier om, at der i Solsystemet er flere interstellare objekter, som vi bare ikke lægger mærke til.

Samtidig giver opdagelsen mere tyngde til teorier om, at solsystemer slynger objekter ud, når de bliver dannet.

Undersøgelserne er lavet ved hjælp af WIYN-teleskopet i Kitt Peak National Observatory i Arizona, USA og the Nordic Optical telescope på De Kanariske Øer, og det nye studie er publiceret i Astrophysical Journal Letters.

sj

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts