Det er indlysende, at virksomheder tjener på dem, der bruger køber deres produkter. Men brugerne har imidlertid også gode idéer til, hvordan virksomheden kommer videre.
Og ny dansk forskning viser, at de gode ideer ikke bare kommer fra kernebrugere eller ’lead users’, der er allermest engageret i virksomheden, men også fra de såkaldte ’strangers’, der befinder sig længere ude i brugernetværket.
Sådan lyder konklusionen fra Lars Frederiksen fra Business & Social Sciences ved Aarhus Universitet. Sammen med Linus Dahlander fra European School of Management and Technology i Berlin har han netop publiceret en videnskabelig artikel om sagen i det anerkendte Tidsskrift ’Organization Science’
For selvom ’strangers’ måske ikke er lige så engageret i virksomheden som kernebrugerne, så er deres mindre centrale position i netværket også netop en årsag til, at de kan bidrage med nyt:
»lead users kan med tiden blive lidt for konforme med hensyn til, hvilke funktioner og features, de mener, der er den ’rigtige’ måde og retning at udvikle et givent produkt på, fortæller Lars Frederiksen: ”De perifære brugere lider ikke på samme måde af tunnelsyn, da de typisk kan bidrage med flere perspektiver og viden udefra«
Lars Frederiksen vurderer derfor, at virksomheder og offentlige organisationer, der beskæftiger sig med brugerdrevet innovation, kan forbedre deres inspiration fra brugerne ved at fokusere bredere end på de enkelte innovative brugeres persontræk, som de hovedsageligt gør i dag.