Kun et fåtal af de hjemvendte soldater får posttraumatisk stresssyndrom (PTSD). Men der findes en større gråzone af veteraner med andre psykiske problemer, som stadig ikke får den hjælp, de har brug for. Det skriver information.dk.
Det står klart efter den første større undersøgelse af, hvordan danske soldater reagerer psykisk på at være i krig, som Forsvarets Militærpsykologiske Afdeling og Psykologisk institut, Aarhus Universitet har udarbejdet i fællesskab.
1.300 ligger i psykisk gråzone
Rapporten fokuserer primært på PTSD og depression. Den viser, at kun 5,1 pct. af Afghanistan-veteranerne har PTSD-symptomer over grænseværdien, syv til otte måneder efter de er kommet hjem. Det er nogenlunde samme niveau, som man ser i Holland og Sverige, og lidt lavere end i England.
Men samtidig viser rapporten, at 12,1 pct. af de adspurgte veteraner befinder sig lige under PTSD-grænseværdien, hvor de stadig oplever en del alvorlige symptomer. Alene for Afghanistan-udsendelserne svarer det til omkring 1.300 veteraner.
Mange af dem, der søger hjælp hos Forsvarets psykologer, kommer netop fra den gruppe, og derfor er det ikke sikkert, at man har undersøgt soldaterne for det rigtige, siger militærpsykolog Mette Bertelsen, der har været med til at udarbejde rapporten.
»Med den rapport blev det klart for os, at antallet af soldater, der udvikler alvorlige PTSD- eller depressionssymptomer, er relativ lavt. Men der er måske noget, vi slet ikke har fået fat på. På Militærpsykologisk Afdeling ser vi mange soldater med angst og depressionslignende symptomer, og soldater med tilpasningsreaktioner. De tilstande passer ikke helt ind i de kendte kategorier. Det er rigtig svært at fange dem forskningsmæssigt, men vi ved, at de er der,« siger Mette Bertelsen.