Et hold britiske forskere har taget det skridt, der kan være afgørende i behandlingen af blindhed. De har i et nyt studie vist, at øjets synsceller kan genskabes ved hjælp stamceller, skriver b.dk.
Synscellerne, også kendt som fotoreceptorer, findes i øjets nethinde. Det er dem, der reagerer på lys og omdanner det til et elektrisk signal, der sendes videre til hjernen. Hos blinde mennesker er synscellerne stærkt svækkede eller sat helt ud af funktion.
Forskerne fra Moorfields Eye Hospital i London, som står bag studiet, brugte en ny teknik til at skabe nethinder i et laboratorium. Igennem den teknik blev de i stand til at opsamle tusinder af stamceller, der var kodet til at forvandle sig til fotoreceptorer.
Cellerne kunne herefter sprøjtes direkte ind i øjnene på blinde forsøgsmus. Ud af 20.000 transplanterede celler var det dog kun omkring 1000, som kunne binde sig til øjet og begynde at virke.
Alligevel vækker resultaterne begejstring hos chefforskeren bag studiet, professor Robin Ali. Indenfor de næste fem år er det realistisk at starte forsøg på mennesker, forklarer han ifølge b.dk til BBC.
Michael Larsen, som er førende dansk øjenprofessor, tilknyttet Glostrup Hospital, anerkender da også metoden, men pointerer ifølge Berlingske, at tidshorisonten for de kliniske forsøg er behæftet med betydelig usikkerhed.
Samtidig understreger han, at behandlingen ikke vil virke på alle med stærkt nedsat syn eller blindhed:
»Hvis man har fået ødelagt øjet af syre, eller blindheden eksempelvis skyldes en ødelagt synsnerve eller en defekt i hjernen, kan man ikke anvende denne metode. Men vi kender og samarbejder med forskerne bag resultatet og kan stå helt inde for deres kunnen. Moorfields Eye Hospital er i verdenseliten på området,« siger han til b.dk.
Han vurderer derudover, at op mod 10.000 danske blinde vil kunne få gavn af den nye britiske metode, når den engang bliver en realitet.
LÆS OGSÅ på Videnskab.dk:
Derfor kan sukkersyge gøre dig blind
Genterapi giver blinde børn synet tilbage
Blind mand ser som en flagermus