KORT NYT FRA DANMARK:
Efterhånden som havisen smelter i Arktis, giver det nye muligheder for skibsfart, fiskeri og mineral- og ulieudvinding. Men hvordan bliver man enige om, hvem der skal have hvad? Et øget samarbejde er nødvendigt, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
»For det første åbner afsmeltningen for nye søveje – nord om Canada og nord om Rusland – som forkorter sejladstiden fra Østasien til Europa. For det andet har man fået et større overblik over Arktis’ olie- og gasforekomster, samtidig med at nedsmeltningen nu åbner op for produktion i områder, hvor man ikke tidligere kunne operere. For det tredje bliver der øget adgang til mineralressourcer, når Indlandsisen smelter,« Nikolaj Petersen, der er professor i statskundskab og forsker i geopolitik i det arktiske område, til Aarhus Universitet.
Der er mange lande, der gerne vil have en del af de nye arktiske rigdomme, men ifølge Nikolaj Petersen, så er det hovedsageligt de otte lande i arktisk råd, herunder Danmark, der har ’territoriel’ interesse i Arktis. Men også lande som Kina, Japan og Sydkorea, har vist interesse for både skibsruter og olie- og mineralressourcer i Arktis.
Læs også på Videnskab.dk:
- Arktiske råstoffer skal udvindes med tykke fløjlshandsker
- Grønland er langt fra et offer for klimaforandringer
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
Ams