En af de store plader, jordskorpen består af, er ved at flække. Det drejer sig om pladen vest for Indonesien, som blandt andet ligger under Australien og Indien. Videnskaben har i årevis haft en mistanke om, at det ville ske, men nu vurderer et forskerhold, at de har fundet beviser, der underbygger teorien.
Forskerne mener, at nogle kraftige jordskælv 11. april i år og de følgende efterskælv er udløst af spændingerne i den tektoniske plade, der ligger under Det Indiske Ocean. Det er det bedste eksempel på nydannede pladegrænser.
Det fremgår af deres artikler i tidsskriftet Nature.
»Det, vi ser her, er, at den indoaustralske plade skilles i to separate plader«, skriver professor Thorne Lay fra det californiske universitet i Santa Cruz, som sammen med forskere fra fra universitet i Utah har lavet undersøgelserne.
»Vi har aldrig set et jordskælv som det her. Det her er en del af den ubehagelige måde, en plade kan knække på«, vurderer Keith Koper, der er lektor i geofysik og leder af Utah Universitets seismografiske målestationer.
Ved skælvene i april udløstes spændinger i undergrunden, hvor dele af den flyttede sig op til 20-30 meter, fremgår det af Nature.
Den indoaustralske tektoniske plade har i millioner af år bevæget sig nordpå og dermed skabt Himalayabjergkæden, da den pressede sig op mod den eurasiske plade.
Nogle forskere mener ifølge Nature, at den australske del af pladen er dannet først, og at den nu er ved at vride sig fri af den nordlige del af pladen.
Processen er ifølge forskerne begyndt for omkring 50 millioner år siden og vil fortsætte i mange millioner år endnu. Det vil højst sandsynligt udløse flere tusind lignende skælv, før det sker.
Læs også på Videnskab.dk: