Ny forskning viser, at mange års brug af p-piller ikke går ud over evnen til at blive gravid på et senere tidspunkt.
Det er velkendt, at kvinders fertilitet kan være nedsat i de første få måneder efter p-pillestop. Der findes dog kun få og mindre undersøgelser af de langsigtede konsekvenser af p-pilleforbrug i forhold til fertilitet.
Forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital står hun bag den hidtil største undersøgelse af sammenhængen mellem langvarigt p-pilleforbrug og evnen til at blive gravid. De 3727 kvinder, der deltog i undersøgelsen, var mellem 18 og 40 år. Kvinderne havde i gennemsnit brugt p-piller i syv år.
»Hver tredje danske kvinde mellem 15 og 44 år bruger p-piller som prævention. P-pillerne bruges ofte gennem mange år, fordi kvinderne i dag starter tidligt, og samtidig vælger at få børn senere i livet. Derfor er det vigtigt at kende de langsigtede konsekvenser i forhold til muligheden for senere at få børn,« siger seniorforsker Ellen Mikkelsen om baggrunden for undersøgelsen.
Ellen Mikkelsen håber, at resultatet kan være med til at berolige kvinder, der ikke er helt trygge ved den daglige p-pille.
LÆS OGSÅ: Er det skadeligt at udsætte menstruationen med p-piller?