Der er stadigvæk mange kræftformer, som er svære at behandle, men måske kan den normalt farlige malariaparasit være en del af svaret.
På en bred vifte af kræfttyper, herunder leukæmi, hud-, bryst- og hjernekræft, forekommer en speciel type kulhydratmolekyler, kaldet CS, på overfladen af kræftcellerne.
Malariaparasitten er ekspert i at binde sig til disse CS-molekyler, og den er derfor oplagt til at bekæmpe kræftcellerne. CS-molekylerne forekommer kun i meget begrænset omfang i normalt væv, og man vil derfor kunne bruge malaria til at angribe kræftcellerne specifikt.
Foruden at binde sig til CS-molekylerne, så binder malariaparasitten sig også til en lang række cancerceller, og forskerne på Københavns Universitet, håber på at malariaproteiner i fremtiden vil kunne bruges til at diagnosticere og behandle kræft.
Projektet på Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, er blot et af mange, der netop har netop modtaget en bevilling fra Det Frie Forskningsråd.
Læs også på Videnskab.dk:
En enkelt enzym kan forhindre kræft