Den fremherskende teori om partikelfysik, Standardmodellen, kan have nogle alvorlige knaster. Et nyt studie afslører i hvert fald, at en bestemt subatomar partikel i virkeligheden ofte henfalder på en bestemt måde, end den burde ifølge teorien. Det skriver Livescience.com.
Standardmodellen er den bedste håndbog, forskerne har til at beskrive, hvordan stoffets allermindste bestanddele opfører sig. Men visse forskere har en mistanke om, at Standardmodellen ikke er fuldkommen, hvilket det nye studie altså også tyder på.
Eksperimentet kaldet BaBar fandt sted ved SLAC National Accelerator Laboratory i Menlo Park, Californien. I dette eksperiment observerede forskere sammenstød mellem elektroner og deres tilhørende antipartikler kaldet positroner, som har samme masse men modsat ladning. Når disse partikler støder sammen, omdannes de øjeblikkeligt til energi, som igen forvandles til et sandt mekka af nye partikler.
Blandt de nyfødte partikler findes de såkaldte B-bar-mesoner, som både består af stof og antistof i form af f.eks. en quark og en antiquark.
Forskerne var på udkig efter en specifik henfaldsproces, hvor B-bar mesonerne henfalder til tre andre partikler: En D meson, en antineutrino og en tau lepton. Deres målinger viste, at denne proces tilsyneladende sker betydeligt tiere, end hvad Standardmodellen postulerer.
Læs også på Videnskab.dk:
Mørk energi og mørkt stof findes ikke
Mørk energi har magten i universet