KORT NYT FRA DANMARK:
DTU har fået sig en helt ny supercomputer, skriver universitetet i en pressemeddelelse. Den nye computer ligger på en på en 121. plads blandt verdens største computere.
Computeren skal lagre og bearbejde enorme mængder biologiske data, som ikke er set før i dansk og europæisk kontekst.
Overskudsvarmen fra kølingen af supercomputerens processorer er nok til opvarme hele Risø campus fire måneder om året. Og på sigt kan det blive hele året, når computeren bliver udbygget med flere harddiske og processorer. Derfor er supercomputeren bygget, så den nemt kan udvides med mere lagerplads og hardware. Det er også tænkt ind i arealet på Risø, hvor computeren skal stå. Der er afsat 3.500 m2 til at udvide den med tiden.
»Det er over halvdelen af strømforbruget, der normalt bliver brugt på kølingen af CPU’erne i et datacenter, og det gør den til en stor synder i forhold til CO2-udledning. Derfor har det fra start været vigtigt for os været at finde en løsning på det igennem genanvendelse af kølevandet,« siger Peter Løngreen, som er chefkonsulent og koordinator for det danske ELIXIR samarbejde på DTU.
Supercomputeren fylder et område på 800 m2 og har en lagerkapacitet på 7,5 petabyte. Til sammenligning, så rummer alle amerikanske forskningsbiblioteker tilsammen kun 2 peta-byte data.
Læs også:
Computer genkender dine håndtegninger
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ibp