KORT NYT FRA UDLANDET:
Mød en ’dropleton’ – den er helt ny for forskerne, og den går også under betegnelsen ’kvante-dråbe’.
Det er et amerikansk-tysk forskerhold, som netop har beskrevet kvante-dråberne i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature.
Ifølge magasinet Wired skød forskerne med ultrahurtige laserpulser på et materiale med elektrisk ledningsevne – en halvleder – og under eksperimentet opdagede de en helt ny såkaldt kvasipartikel, der opførte sig som en dråbe.
»Først kløede vi os i hovedet. Men så fik vi den ide, at det vi så, var noget helt nyt, som vi kaldte en kvante-dråbe,« siger fysikeren Steven Cundiff fra University of Colorado til magasinet Wired.
Ifølge Wired var kvante-dråberne ikke forudsagt af nogen teorier, og de har egenskaber, som ikke minder om noget, der før er set.
Derfor overraskede det forskerne, da kvante-dråberne dukkede op ved ekstremt lave temperaturer under deres eksperimenter.
De nyskabte kvante-dråber består i virkeligheden af en kortlivet samling af elektroner og positive ladninger (også kendt som huller), skriver LiveScience. Ligesom andre kvasipartikler opfører kvante-dråberne sig som enkelte partikler.
Livescience bemærker, at kvante-dråberne desuden opfører sig efter reglerne for kvantefysik – er en gren af fysikken, som beskæftiger sig med stoffers egenskaber på atomart niveau og mindre; altså hvad der foregår, når man zoomer ind på Jordens mindste bestanddele.
De nyfundne dråber kan ifølge Livescience bruges af forskerne til at undersøge, hvordan lys interagerer med stof – en proces, som følger kvantefysikkens regler.
Fordi kvantedråberne er så store – i forhold til andre partikler – kan de måske også hjælpe forskerne med at lokalisere grænsen mellem kvanteverdenen og den klassiske verden, skriver LiveScience.
Læs også:
Danske forskere putter DNA-koder på oliedråber
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb