Mandlige forskere fusker oftere med deres videnskabelige resultater end deres kvindelige modstykker, det viser en ny analyse ifølge www.livescience.com
Snydelysten dukker op på alle akademiske niveauer, hos både studerende og professorer.
I det nye studie har amerikanske forskere undersøgt 228 tilfælde af forskerfusk.
»Det store billede viser at det ikke er flertallet at af videnskabsfolk der er uærlige, de er det modsatte,« siger Ferric Fang, der er mikrobiolog på Univesity of Washington School of Medicine.
»På den anden side er nogle få uærlige forskere en meget skidt ting, for det kaster tvivl på hele foretagendet.«
Forskerfusk
I maj måned 2012 var mindst 2047 biomedicinske og sundhedsvidenskabelige studier blevet trukket tilbage af de tidskrifter der udgav dem, fordi de indeholdt fejl eller fusk, der gjorde resultaterne ubrugelige.
Ferric Fang analyserede studierne sammen med blandt andet sin kollega professor Arturo Casadevall fra Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University in New York.
Til deres overraskelse opdagede de at 67,4 procent af de fjernede studier, var blevet trukket tilbage
Mænd fusker mest
Under deres gennemgang opdagede forskerholdet at der er stor forskel på mand og kvinde, når det kommer til forskerfusk.
Selv hvis de tog hensyn til at der er flere mænd end kvinder nogle steder i den akademiske verden, stod mænd bag en større del af fusketilfældene end man skulle tro.
Hos studerende var 58 procent af overtræderne mænd. Blandt ph.d. studerende steg tallet til 69, og blandt fakultetsmedlemmerne helt i toppen af universitetsverdenen var 88 procent af fuskerne mænd.
Ud af 72 fakultetsmedlemmer der fuskede, var kun ni hunkøn. Det er en tredjedel af, hvad man kunne forvente, hvis kønnene fuskede lige meget
Til livescience forklarer Arturo Casadevall, at man ikke umiddelbart ved, hvorfor der er forskel. Men ar mænd generelt er kendt for oftere at tage en risiko, og at det kan spille ind.
På den anden side kan forskere ikke udelukke muligheden fo,r at kvinder fusker ligeså meget som mænd – men bare ikke bliver opdaget.