Hvad har en 170 år gammel forlovelsesring, en nøgle til et hus der ikke længere eksisterer og en skåret kaffekop til fælles? Alle tre kan bruges til at blive klogere på Søren Kierkegaards filosofiske ideer om kærlighedens natur, skriver ku.dk.
Det er tanken bag en ny udstilling, hvor forskning og formidling smelter sammen. Udstillingen bliver arrangeret af Københavns Museum i samarbejde med Søren Kierkegaard Forskningscenteret og åbner den 5. maj i anledning af tænkerens 200 års fødselsdag.
»Selvom Kierkegaard ville være fyldt 200 år i år, så har han stadig i høj grad noget at sige os om kærlighedens natur. Kærligheden bliver vi jo aldrig færdige med at beskæftige os med, og Kierkegaards ideer om den er stadig meget aktuelle for det moderne menneske,« Pia Søltoft, leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret.
Kierkegaard beskæftigede sig med kærlighed gennem hele sit forfatterskab.
»Han betragtede kærligheden som en trang til at elske og blive elsket, der er nedlagt i mennesket af Gud og som vi udfolder i vores relationer til andre mennesker. Kærligheden antager forskellige former: en sanselig form i forelskelsen, en sjælelig form i forældre-kærligheden og venskabet og endelig en åndelig form i selvkærligheden og næstekærligheden siger Joakim Garff,« lektor ved Søren Kierkegaard Forskningscenteret.
På udstillingen er der en række genstande fra Kierkegaards liv, som afspejler kærlighedens forskellige former.