Kvinder, hvis første graviditet skete uden for livmoderen får færre børn over de næste 20-30 år, viser ny undersøgelse af næsten 3.000 kvinder i Danmark.
Desuden har disse kvinder en fem gange så stor risiko for en efterfølgende graviditet uden for livmoderen, skriver ScienceNewsline.
Den første undersøgelse af de langsigtede resultater hos kvinder, hvis første graviditet var uden for livmoderen er netop offentliggjort i tidsskriftet Human Reproduction.
Graviditet uden for livmoderen eller en såkaldt ektopisk graviditet forekommer, hvis det normalt befrugtede æg vokser sig fast et andet sted end i livmoderens slimhinde, hvor det normalt sker.
Cirka én procent af graviditeter er ektopiske. Graviditeten kan naturligvis ikke fuldbæres og tilstanden er potentielt farlig for den gravide og kræver behandling.
Forskerne indsamlede data fra fire danske registre, der dækker perioden 1977-2009.
»Disse resultater tyder på, at fertiliteten er nedsat hos kvinder, hvis første graviditet er ektopisk og selv efter 30 år, har de markant færre børn i forhold til andre kvinder,« udtaler Dr. Line Lund Kårhus fra Gynækologisk Klinik på Rigshospitalet i København.
»Vi havde forventet, at med tiden, ville disse kvinder kompensere for deres nedsattte fertilitet ved at gøre flere forsøg på at blive gravide. Men vores resultater viser, at disse ekstra forsøg på graviditet ikke resulterer i det samme antal af babyer for kvinder, hvis første graviditet var ektopiske sammenlignet med andre kvinder.«
Læs også på Videnskab.dk