Kvantemekanikkens mærkværdige regler beskrives ofte som om de kun styrer verden på et mikroskopisk plan, men forskere er nu begyndt at gruble over, om de mon har haft en finger med i spillet i udviklingen af liv. Det skriver Livescience.com.
Flere og flere studier tyder på, at kvantemekanik påvirker en lang række af biologiske processer, som f.eks. fotosyntese, fugletræk, lugtesansen samt livets opståen og udvikling.
Om der er hold i denne hyptose eller ej blev heftigt debatteret på en videnskabelig workshop ved Kaye Playhouse ved Hunter College.
Kvantemekanik består af et sæt regler, der styrer adfæren af subatomare partikler, der kan strømme gennem vægge, opføre sig som bølger og være koblet med hinanden og holde indbyrdes kontakt, selv om partiklerne befinder sig i hver deres verdenshjørne.
»Kvantemekanik er mærkeligt, sådan er den født,« siger Seth Lloyd, der er ingeniør ved MIT.
Kvantemekanikkens mærkeligheder er generelt ikke noget, vi skal bekymre os om i vores daglighed, som er for varm og våd til, at specifikke kvantetilstande kan opretholdes. Men det ser ud til, at naturen har fundet måder at udnytte kvantemekanikken til at tilføre nogle af sine mest konplekse og vitale systemer kraft og energi.
»Liv er skabt ud af atomer, og atomer opfører sig kvantemekanisk. Livet har været her på Jorden meget længe – mindst 3,5 milliarder år på denne planet – det har givet naturen rigeligt med tid til at lære nogle kvantetricks, hvilket den sikkert har gjort, hvis det på nogen måde kan være en fordel,« siger kosmologen Paul Davies fra Arizona State University.
Læs også på Videnskab.dk: