KORT NYT FRA UDLANDET:
Forskere fra University of New South Wales i Australien har fået to kvantebits til at fungere sammen. Det lyder umiddelbart ikke som den helt store bedrift, men pointen er, at den lillebitte kvantecomputer er fremstillet af silicium, præcis som almindelige computerchips.
Andre fysikere har tidligere demonstreret kvantesystemer med flere kvantebits, men de australske forskere er overbeviste om, at deres metode er mere lovende i forhold til at opskalere kvantecomputeren.
Af en pressemeddelelse fra University of New South Wales fremgår det, at forskerholdet har fået patent på en metode til at fremstille en silicium-computerchip med millioner af kvantebits. Tiden vil vise, om metoden også virker i praksis.
I en almindelige computer har hver bit værdien 0 eller 1. Men i en kvantecomputer kan kvantebits have begge værdier samtidig, og når flere kvantebits kobles sammen, kan computeren løse visse matematiske problemer på en meget effektiv måde.
En større kvantecomputer med mange kvantebits kan hurtigt foretage beregninger, som almindelige computere er ekstrem lang tid om. Det betyder for eksempel, at den kan bruges til at bryde den kryptering, som i dag anvendes til at holde digital kommunikation hemmelig.
Den nye teknologi beskrives i en artikel i Nature, og herunder fortæller forskerne om, hvordan de to kvantebits virker.
Læs også:
Sådan bygger man en kvantecomputer
Danske forskere viser en ny vej mod kvantecomputere
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
hb