KORT NYT FRA DANMARK:
Risikoen for depression er øget markant, hvis man har været involveret i ulykker, naturkatastrofer, krig eller terror, ifølge nyt dansk studie. Det skriver Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital i en pressemeddelelse.
Der har i mange år været fokus på posttraumatisk stress, når mænd og kvinder vender hjem fra krig eller er involveret i naturkatastrofer eller voldsomme ulykker.
Men et nyt dansk studie kigger i stedet på depression, og her viser det sig, at risikoen er op til dobbelt så stor hos netop denne gruppe.
»Der er et klart mønster i, hvordan det går med menneskers mentale helbred, når de bliver udsat for noget voldsomt. Udover posttraumatisk stress syndrom, viser vores studie, at der er en klar risiko for udvikling af depression,« siger Jens Peter Bonde, der er professor og ledende overlæge på Arbejds – og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, og som står bag studiet, i pressemeddelelsen.
Modsat posttraumatisk stress syndrom, er depression endnu ikke anerkendt som en arbejdsskade, når mennesker udsættes for voldsomme situationer som for eksempel en togfører, der er involveret i en personpåkørsel eller en soldat, der vender hjem fra krigstjeneste.
»Vi håber, at vi med dette studie kan åbne op for en diskussion om anerkendelse af depression som en arbejdsskade. Og det er vigtigt, fordi man ved depression har gode behandlingsmuligheder,« siger Jens Peter Bonde.
Studiet er en såkaldt meta-analyse, hvor man systematisk har gennemgået allerede eksisterende undersøgelser – her undersøgelser af det mentale helbred hos mennesker, der for eksempel har været involveret i ulykker, naturkatastrofer, krig og terror.
Resultaterne er netop offentliggjort i tidsskriftet The British Journal of Psychiatry.
Læs også:
Tre døgn uden søvn fjerner depression
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams