KORT NYT FRA DANMARK:
Tusindvis af årlige meniskindgreb forbedrer ikke knæets funktion og tilbyder kun ubetydelig smertelindring, konkluderer forskerhold fra Syddansk Universitet.
Når patienter ønsker en knæoperation skyldes det ofte store knæsmerter. Derfor er formålet med indgrebet smertelindring og bedre funktionsevne. Men ifølge ny forskning fra Syddansk Universitet, opnår patienterne hverken det ene eller det andet.
»Meniskoperationer har på kort sigt en meget, meget begrænset effekt på knæsmerterne; 5-8 procents smertelindring de første par måneder. Det er så lidt, at man ikke vil betragte det som en relevant effekt. Og ingen effekt på længere sigt«, siger hovedforfatter til undersøgelsen, ph.d. Jonas Bloch Thorlund, lektor ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, til Politiken.dk.
På længere sigt viste studiet slet ingen forbedring.
Studiet er en metaanalyse, som sammenfatter ni tidligere offentliggjorte videnskabelige studier blandt 1.270 patienter. I alle studierne er kirurgi målt op mod ikkeoperative indgreb, som eksempelvis træning eller placebokirurgi, hvor lægerne ikke foretager et reelt indgreb, men blot efterlader et operationsar.
Meniskoperationen er et af Danmarks hyppigste ortopædkirurgiske indgreb, og en tidligere undersøgelse fra Syddansk Universitet har vist, at 17.368 patienter i 2011 fik en kikkertoperation for skader på menisken, hvilket er en fordobling i forhold til år 2000.
Læs også:
Korsbåndsskader kan være livsvarige
Ødelagte knæ fører til heftig forskerdebat
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams