Klimaforandringer kan potentielt gavne dansk landbrug, fordi vi får flere naturlige fjender mod skadedyr, mens Sydeuropa står til at miste en stor del af deres nyttedyr. Det viser ny forskning fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima (CMEC) på Københavns Universitet udført med flere europæiske samarbejdspartnere.
Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
Når klimaet forandrer sig, ændrer sammensætningen af arter i området sig typisk også. Miguel Araújo fra CMEC er seniorforsker bag et nyt studie, der har undersøgt, hvad fremtidige klimaforandringer kan betyde for de nyttedyr, der hvert år servicerer landbruget i form af gratis skadedyrsbekæmpelse; en tjeneste, der er værd milliarder af dollars på verdensplan:
»Skadedyr ødelægger 25 – 50 % af verdens afgrøder, og de samlede udgifter i skadedyrskontrol er over 54 milliarder dollars. Vi ved ikke, hvor meget nyttedyr bidrager til verdens fødevareproduktion, men vi ved, at deres værdi er ekstrem høj,« forklarer Miguel Araújo.
Studiet er offentliggjort i tidsskriftet BioScience.
Resultaterne bygger på tre klimascenarier for henholdsvis år 2020, 2050 og 2080 samt fire forskellige scenarier for udledning af drivhusgasser fra moderat til pessimistisk. Scenarierne viser entydigt, at antallet af arter af nyttedyr vil stige i Central- og Nordeuropa og falde i Sydeuropa.
I alt omfattede forskningen 110 landlevende arter, der alle udfører gratis økosystemtjenester i landbruget, enten ved at holde bestanden nede af skadelige gnavere eller invertebrater, som for eksempel snegle og insekter.
På trods af de signifikante resultater, understreger forskerne, at scenarierne ikke kan bruges til præcise forudsigelser. De tegner dog et tydeligt billede af det potentielle tab af nyttedyr, det Sydeuropæiske landbrug står over for.
Tabet er særligt alvorligt, eftersom de Sydeuropæiske landes BNP i højere grad end resten af Europas er afhængig af landbruget. Samtidig påpeger forskerne, at den positive stigning af nyttedyr i lande som Danmark kan blive påvirket af ændret jordbrug og forurening som følge af klimaforandringer.