Astronomer har fundet et kolossalt stort sort hul, der voksede hurtigere end sin værtsgalakse.
I de fleste tilfælde udvider sorte huller og deres værtsgalakser sig med samme hastighed.
Men i galaksen CID-947, der er af helt almindelig størrelse for en galakse, har et kæmpestort sort hul haft usædvanligt kraftigt vokseværk, efter det blev skabt i det tidlige univers omkring to millarder år efter Big Bang.
Det sorte hul er faktisk et af de største, man nogensinde har observeret. Dets størrelse svarer til syv millarder gange Solens masse, og det er overraskende stort i forhold til værtsgalaksens størrelse, skriver Yale University i en pressemeddelelse om studiet, der er blevet publiceret i tidsskriftet Science.
»Det var noget af et chok at se sådan et gigantisk sort hul i så dybt et område,« siger professor C. Megan Urry fra Yale University om opdagelsen af det særlige sorte hul, der åbenbarede sig for astronomerne som led i en såkaldt ‘deep-field’-undersøgelse, hvor de brugte teleskoper med et nyt infrarødt spektrometer på Hawaiis W. M. Keck Observatory til at studere relativt små områder dybt ude i universet.
Astronomerne er altså overraskede over både det sorte huls høje udvidelseshastighed og store størrelse set i forhold til værtsgalaksen. Men faktisk gemte galaksen også på en tredje overraskelse. Der blev nemlig stadig skabt stjerner i galaksen. Tidligere har man ment, at stjernedannelse bliver begrænset af stråling udsendt fra udvidende sorte huller.
Det sorte hul i den fjerne galakse CID-947 udforder altså på flere måder de gængse opfattelser af, hvordan sorte huller vokser og påvirker galakser, mener astronomerne bag opdagelsen.
Læs også:
Ny opdagelse: Gigantisk sort hul er det største, vi har set
Nyt sort hul med superkræfter er fundet
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
js