KORT NYT FRA DANMARK
I fremtiden kan hospitaler og læger muligvis holde opsyn med deres patienters helbred i patienternes hjem uden elektroder eller dyrt udstyr. Det skriver Aalborg Universitet i en nyhed på deres hjemmeside.
Ved hjælp af et almindeligt webcam kan man filme patientens ansigt i et halvt til en helt min. Med lidt efterbehandlning kan man tydeligt se, farveforandringer i huden.
Ud fra de farveforandringer regne sig frem til en præcis måling af hjerteslag og puls, der tilsammen udgør patientens hjertecyklus.
Projektet er en videreudvikling af et forskningsprojekt fra Massachusetts Institue of Technology.
»Det nye er, at man kan måle hjertesignalet med et almindeligt kamera. Man har længe kunnet gøre det med elektroder og sensorer, men de er besværlige og kræver, at man har fysisk kontakt med personen, man undersøger. Ellers kan man måle det med laser og radar. Men det er meget dyrt maskineri og er primært blevet brugt inden for militæret,« siger Kamal Nasrollah, lektor ved Institut for Arkitektur og Medieteknologi og en af forskerne bag projektet, i nyheden på AAU’s hjemmeside.
På sigt kan denne metode afskaffe fingeraftryk, da alle menneskers hjertecyklus er unik. Det giver en fordel i forhold til fingeraftryk, da hjertecyklussen er meget svær at forfalske.
Teknikken er ikke færdigudviklet, og genkendelsesraten endnu er for usikker. Men resultaterne er lovende ifølge Kamal Nasrollahi.
Rapporten kan læses på Aalborg Universitetes egen hjemmeside.
Læs også:
Krybdyrenes halve hjerte og kredsløbets udvikling
Nu kan politiets eksperter finde fingeraftryk på stof
Dit bakteriespor er fremtidens fingeraftryk
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
josa