Tiden står næsten stille, stemmer bliver dybe og langsomme og alt føles krystalklart i det man springer ud for at redde et liv. Eller en bold. Eller en cupcake på vej mod jorden. Det er ikke kun i film, tiden går langsommere i action-fyldte situationer.
Hjernen kan faktisk opleve en lille tidsforvrængning i øjeblikket før en fysisk handling. Det har hjerneforskere fra University of California nu fundet ud af.
Deres undersøgelse er offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society: B og er blandt andet blevet omtalt af forskning.no.
Inspirationen til at undersøge de krystalklare øjeblikke, hvor alt står stille, kom fra at kigge på sportsstjerner. Tennislegenden John McEnroe har eksempelvis udtalt, at han føler det som om, at tiden sagtnes lidt, lige inden han banker til bolden med ketsjeren. Flere andre sportsfolk vidner om samme tendens.
Forskerne har fundet ud af hjernen skaber en subjektiv tidsforvrængning lige inden en såkaldt ballistisk bevægelse. Det vil sige en bevægelse, hvor man strækker et ben eller en arm ud.
Deltagerne i undersøgelsen blev placeret foran skærme, hvor de så blev bedt om at reagere på forskellige blinkende og flimrende objekter, der dukkede frem. Nogle skulle reagere ved at række armen frem og banke med fingeren på skærmen, andre skulle gøre det med et klik.
De forsøgspersoner, der skulle bruge fingeren, følte at de have mere tid til rådighed end de andre forsøgspersoner. Jo mere forberedt på den opgave de skulle udføre, jo længere tid følte de, der gik inden de skulle reagere.
Forsøgspersonerne oplevede de flimrende bevægelser på skærmen som langsommere, når de forberedte sig på bestemt bevægelse. Desuden var de hurtigere til at pege så snart objekterne blinkede på skærmen, end de som ikke skulle flytte armen.
Læs også på Videnskab.dk: