Professor Niels Obel og kollegerne udgiver én gang om året en rapport om HIV-kohortens tilstand. I 2011-udgaven kan man blandt andet se, at det stadig er langt flere mænd end kvinder, der bliver nysmittet med HIV (76 procent – 24 procent), at de hyppigste smitteveje fortsat er heteroseksuel (46 procent) og homoseksuel (44 procent) kontakt, og at folk i dag også er mindre syge, når de får stillet diagnosen (har højere CD4-tal). Det skriver Københavns Universitet i en artikel.
»Det skyldes nok, at ny-smittede går tidligere til lægen, og derfor får stillet diagnosen tidligere i forløbet end før,« siger Niels Obel.
En HIV-infektion er kronisk. Vi har efter næsten 30 år stadig hverken vaccine eller en kur, der kan kurere HIV-patienterne, da HIV hele tiden skifter udseende og lægger sig ind i vores DNA, hvor vi ikke kan nå det med medicin. Derfor betyder en HIV-positiv-diagnose, at patienten skal i behandling og tage medicin resten af livet. Men sker det, viser de nye tal, at hverken medicin eller sygdommen længere påvirker den forventede levetid hos de velbehandlede patienter.
Den 9. december holder professor Niels Obel tiltrædelsesforelæsning på Rigshospitalet, hvor han vil fortælle et bredt publikum om Den Danske HIV Kohorte. Niels Obel håber, at også HIV-patienter og deres pårørende vil komme og høre om de nye resultater.