To nye undersøgelser viser, at børn får et bedre syn af at være udenfor i frikvarteret. Pausen på legepladsen hjælper nemlig imod nærsynethed, skriver Science Daily.
Den ene undersøgelse er fra Taiwan. I en folkeskole lavede man den regel, at de 333 elever skulle gå ud i pauserne i perioden 2009-2010. En skole i nærheden fungerede som kontrolgruppe, og der blev børnene ikke smidt ud i frikvarteret. Børnene der var tvunget til at holde frikvarter på legepladsen brugte nu 80 minutter om dagen udendørs, og resultatet var, at der på denne skole var færre børn, som blev nærsynede i forhold til kontrolgruppe-skolen. Forskerne anbefaler på den baggrund, at børnene hyppigt holder pause udenfor for at beskytte udviklingen af børnenes øjne.
»Børn tilbringer en masse tid i skolen. Derfor er en skolebaseret intervention som denne en direkte og praktisk måde at tackle den stigende forekomst af nærsynethed,« siger lederen af undersøgelsen læge og ph.d. Pei-Chang Wu.
Den anden undersøgelse er dansk, og den har gransket, hvordan antallet af dagtimer påvirker børn, der er nærsynede. 235 nærsynede danske børn deltog i et klinisk forsøg, hvor de blev udsat for en hvis mængde dagslys hver dag. Den såkaldte axiale øjelængde – nemlig afstanden fra fronten til bagsiden af øjet – voksede 0,19 mm hos børn med adgang til færreste timer med dagslys, mens den axiale øjelængde voksede 0,12 mm hos de børn, som fik mest dagslys. Jo længere øjelængden er, des mere er nærsynetheden blevet forværret.
Begge undersøgelser er udkommet i det videnskabelige tidsskrift Ophthalmology.
Læs også:Gymnasieelev vinder forskerkonkurrence med vildt rummolekyle