Personer med forhøjede niveauer af antistoffet rheumatoid faktor i blodet har op til 26 gange højere risiko for at udvikle leddegigt. Kvindelige rygere mellem 50 og 69 år er særligt i farezonen.
Det viser ny forskning fra Herlev Hospital og Københavns Universitet, hvor forskerne har fulgt 9.712 danskere i 28 år. Resultaterne er netop publiceret i British Medical Journal.
Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
Leddegigt er en kronisk inflammatorisk ledsygdom, der påvirker omkring én procent af verdens befolkning. Kvinder rammes tre gange oftere end mænd. En blodprøve kan ikke diagnosticere sygdommen, men et forhøjet niveau af rheumatoid faktor i blodet kan indikere tilstanden.
Indtil nu har det ikke været klart, om høje niveauer af antistoffet i personer uden leddegigt er forbundet med senere udvikling af tilstanden. Men nu påviser danske forskere en krystalklar sammenhæng:
Forskerne kan for eksempel se, at en fordobling af rheumatoid faktor i blodet over 10 år forhøjer risikoen for leddegigt med faktor tre. Det højeste niveau de målte på, er forbundet med hele 26 gange højere risiko for at udvikle sygdommen.
I absolutte tal blev den højeste 10 års-risiko for leddegigt på 32 procent set i 50-69 årige kvinder, der røg og havde et højt rheumatoid faktor-niveau, fortæller forskerne i pressemeddelelsen.
De understreger, at undersøgelsen ikke kan bevise en kausalforbindelse mellem leddegigt og rheumatoid faktor, men de konkluderer, at resultaterne kan føre til en revision af retningslinjerne for henvisning til speciallæge:
Derfor anbefaler de, at personer, der får konstateret et forhøjet niveau af reumatoid faktor, bliver grundigt undersøgt for leddegigt – også selvom de ikke har symptomer.
Data stammer fra det store befolkningsstudie Østerbroundersøgelsen. Personerne der medvirkede i studiet er blevet fulgt i 28 år. I løbet af perioden udviklede 183 personer leddegigt. På landsplan har 35.000 danskere leddegigt.
Læs også på Videnskab.dk: