KORT NYT FRA UDLANDET
Fossiler af fortidens dinosaurer og bittesmå havdyr har været med til at fortælle en spektakulær historie om Jordens beboere. Men hvis palæontologer graver i jorden lad os sige millioner af år fra nu, hvad vil de så finde? Formentlig ikke så meget.
Forskere fra University of Illinois, Chicago, USA, har fundet ud af, at kun en lille del af de dyr, som i dag er på kanten til at uddø på grund af os mennesker også kendt som den sjette masseuddøen, vil efterlade et fossil. Det skriver Sciencemag.org.
»Vi er virkelig nødt til at se på de nutidige uddøde arter, som om de allerede var fossiler for på den måde at kunne lave en sammenligning,« siger Roy Plotnivk, der er palæontolog og forsker ved University of Illinois, til Sciencemag.org.
Han har sammen med kolleger gennemgået fossildatabaser for at finde moderne arter af pattedyr – både dem der er truet af uddøen og dem, der ikke er – for at se, hvor mange moderne uddøede arter, de kunne finde kun ved hjælp af fossiler.
Antallet var ikke prangende. Ifølge forskerne har mennesker kun fossiler af omkring ni procent af verdens truede pattedyr. Af pattedyr, som ikke er truet, var tallet 20 procent. Grunden til denne forskel kan ifølge forskerne være, at de mindre arter vil gå til i processen til at blive et fossil.
Forskerne vurderer, at fremtidens palæontologer vil komme til at undervurdere antallet af arter, der er uddøde på grund af os mennesker.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Ecology Letters.
Læs også:
Den sjette masseuddøen: Jordens liv forsvinder lidt efter lidt
Geologer graver efter spor fra fortidens masseuddeøn på Bornholm
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aml