Mennesker har plantet deres flag på Månen, og vi sendt et køretøj helt til Mars.
Men der er stadig steder her på Jorden, som vi ikke rigtig kender. Det er på bunden af de store have, hvor der er meget ukendt biologisk aktivitet, og nu har danske forskere sat sig for at finde ud af, hvordan liv kan eksistere på over 10 kilometers dybde.
En forskergruppe ledet af professor Ronnie N. Glud fra Syddansk Universitet har fået et European Research Council Advanced Grant på 24 mio. kr., og de penge skal bruges til at udforske en række af de dybeste steder i verdenshavene, skriver SDU.
Undervandsrobotter sendes ned i 10 kilometers dybde
Projektet kommer til at løbe over fem år, hvor forskerne vil sende undervandsrobotter ned i Atacamagraven ud for Chile i Stillehavet (max dybde 8068 m), Japangraven syd og øst for Japan i Stillehavet (max dybde 10.554 m) og Kermadecgraven i Stillehavet (max dybde 10.047 m).
Ronnie N. Glud har tidligere ledet ekspeditioner, der har afsløret, at der er overraskende stor og vigtig aktivitet i verdens dybeste havområde, Marianergraven, der befinder sig næsten 11 kilometer under overfladen i det vestlige Stillehav.
»Vi viste, at Marianergraven fungerer som et hot spot, der opkoncentrerer store mængder organisk materiale og dermed kulstof. Vi ser både en større omsætning og en større deponering af organisk materiale nede i det ekstreme dyb, end vi ellers gør i dybhavet. Så selvom dybhavsgravene kun udgør omkring to procent af verdenshavenes areal, har de en relativt stor betydning for havenes kulstofbalance – og dermed for det globale kulstofkredsløb,« siger Ronnie N. Glud.
Læs også:
Overraskende mylder af liv fundet i Jordens dybeste punkt
Undervandsrobot opdager forbløffende tykt islag på Antarktis
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
js