Forsuring af verdenshavene kan få store konsekvenser for havmiljøet. Ny forskning viser, at kokkolitter, som er en vigtig del af havmiljøet, bliver opløst, når havvand forsures.
Lektor Tue Hassenkam og kolleger ved Nano-Science Center på Københavns Universitet har som de første målt, hvordan enkelte kokkolitter reagerer på vand med forskellige surhedsgrader.
Kokkolitter er meget små calcitskjold, der indkapsler en række algearter, og algerne spiller en vigtig rolle i den globale carbon oxygen cyklus og dermed i vores økosystem, skriver KU i en pressemeddelelse.
Havvandet ændrer sig på grund af udledning af drivhusgasser.
»Vi ved, at verdenshavene forsures pga. vores udslip af CO2, og derfor er det interessant for os at finde ud af, hvordan kokkolitterne reagerer på det. Vi har undersøgt alger fra både fossile og nulevende kokkolitter, og det viser sig, at begge er beskyttet mod opløsning af et meget tynd lag af organiske stof, som algerne dannede, selvom havvandet er ekstremt undermættet i forhold til calcit,« siger lektor og nano-specialist Tue Hassenkam, Kemisk Institut, i pressemeddelelsen.
»Beskyttelsen af det organiske stof er tabt, når pH bliver sænket en anelse. Det viser sig, at skallen falder helt fra hinanden, når vi laver forsøgene i vand med den pH-værdi, som mange forskere mener, vil være i verdenshavene i år 2100 pga. CO2-niveauet,« siger han.