På tirsdag får Danmarks Naturhistoriske Museum op mod et ton cirka 520 millioner år gamle fossiler hjem fra Grønland.
Forskerne regner med, at fundene, som stammer fra i sommers, vil kaste nyt lys over, hvordan nogle af de nulevende dyr er kommet til at se ud, som de gør.
»Vi kan få en mere præcis kobling til det nuværende dyreliv og måske for eksempel koble børsteorms udvikling helt tilbage til den tid,« siger lektor Jan Audun Rasmussen om det forestående forskningsarbejde.
500 millioner år gamle
Fundene stammer fra begyndelsen af den såkaldte Kambrium-periode for mellem 542-488 millioner år siden. Det var den periode, da de første flercellede dyr blev udbredt i havene, hvor der hidtil kun havde levet bakterier og encellede organismer.
De fleste steder på jorden finder forskerne kun fossiler af dyr med hårde skeletdele, fordi efterladenskaberne af dyr, som kun består af bløddele, er gået til med tiden. Men ikke på Grønland, hvor aflejringerne har en anden beskaffenhed. Og kun på Grønland er der gjort fund fra helt samme tidsalder, som de danske forskere nu får hjem.
»Vores fund vil give os et mere komplet billede af, hvordan livet på havbunden så ud lige på den tid,« siger Jan Audun Rasmussen.