KORT NYT FRA DANMARK:
Forud for bygningen af den kommende Femern Bæltforbindelse har arkæologer fra Museum Lolland-Falster lavet udgravninger på stedet.
Her har de fundet »en genstand, der påkalder sig særlig opmærksomhed,« skriver Museum Lolland-Falster i en pressemeddelelse.
Genstanden er den nederste del af et gammelt redskab – en såkaldt fiskelyster, som kan bruges til at spidde fisk.
Ifølge pressemeddelelsen løser det nye fund (næsten) en gåde, som har plaget arkæologer siden en velbevaret fiskelyster blev fundet ved Ærø for cirka 40 år siden.
Det tidligere fund affødte nemlig spørgsmålet om, hvorvidt vore forfædres lystre var udstyret med en centralt placeret spids, ligesom på moderne lystre.
Redskabet fra Ærø havde nemlig ikke en sådan spids, »og der var ingen spor efter en sådan, hvorfor arkæologer siden har diskuteret, om en lyster kan fungere uden,« lyder det i pressemeddelelsen.
»Desværre manglede besnøringen og skaftet, men den indbyrdes placering af lystergrene og benspids kan kun tolkes som resultatet af en afknækket lyster – stykkerne stod endnu skråt i den gamle havbund. Vi kan således nu med større sandsynlighed end tidligere sige, at stenalderens fiskelystre både havde sidegrene af træ og en centralt placeret benspids, om end der stadig resterer en meget lille rest af usikkerhed, indtil vi finder den helt bevarede lyster,« fortæller arkæolog Søren Anker Sørensen i pressemeddelelsen.
Forskerne har i fornbindelse med udgravningerne også fundet et pileskaft, hvori der sidder en pilespids af flint. Selve pilespidsen er ifølge Museum Lolland-Falster af en type, der blev anvendt i både Ertebølle- og Tragtbægerkultur.
En fiskelyster består af et langt skaft, hvor der for enden er monteret to sidegrene til at klemme fast om ålen og en benspids til at spidde den. Tegning: Museum Lolland-Falster.
Læs også:
Enestående romersk ugle fundet på Bornholm
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb