KORT NYT FRA DANMARK
Inden udgravningerne til Femernforbindelsen for alvor går i gang, er arkæologer i fuld sving med at redde, hvad reddes kan. Arkæologerne har udgravet et specielt fund: et 6000 år gammelt bæger med et tydeligt fingeraftryk fra fortiden. Det skriver Museum Lolland-Falster i en pressemeddelelse.
Fingeraftrykket blev opdaget, da bægeret var blevet sendt ind til Nationalmuseet for konservering og videre undersøgelser. Opdagelsen har sat tanker igang hos fundansvarlig ved udgravningerne.
»Pludselig kommer vi meget tæt på stenalderens befolkning. For hvem er denne person, der har sat dette helt personlige aftryk i det engang så smukke bæger? Det sætter da tankerne i gang,« fortæller Rikke Lund Pedersen, arkæolog og fundansvarlig på Femern Bælt udgravningerne, Museum Lolland-Falster, i pressemeddelelsen.
Fingeraftrykket set helt tæt på. Foto:Nationalmuseet
Bægeret hvor det 6000 år gamle fingeraftryk blev fundet. Foto: Nationalmuseet
Bægeret er et såkaldt ornamenteret tragtbæger, som, udover at have flotte udsmykninger rundt langs hele bægeret, altså også er udsmykket med pottemagerens personlige signatur. Bægerets keramik viser arkæologerne, at det stammer fra den tidlige Tragtbægerkultur (4000-2800 f.kr.).
Sammen med andre personlige arkæologiske fund, såsom fodaftryk, bruger forskere og arkæologerne nu fingeraftrykket til at opbygge et ukendt persongalleri af befolkningen ved Lollands sydkyst fra dengang, hvor landbruget blev indført i Danmark for 6000 år siden.
Læs også:
Arkæologer finder gamle redskaber ved udgravning af Femern-forbindelse
Danske arkæologer finder 5.000 år gamle menneskefodspor
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
rs