KORT NYT FRA UDLANDET:
I denne uge frigiver FN’s klimapanel, IPCC, en stor, ny rapport, som skal gøre status på, hvordan klimaforandringer påvirker os på Jorden, hvorfor de opstår, og hvad vi kan gøre ved det. Det er første gang siden 2007, at det sker.
Rapportens indhold, som er baseret på de samlede resultater af den nyeste og fagfællebedømte forskning i klimaforandringer, bliver frigivet på fredag d. 27. september. I en artikel hos LiveScience kan du i dag få en gennemgang af vigtige baggrundsinformationer, som er værd at vide om IPCC-rapporten – du får også et hurtigt overblik her:
1. Rapportens estimater og skøn er ’konservative’
Eftersom at IPCC-rapporterne er designede til at repræsentere bredest mulig konsensus på status for klimaforandringerne i det videnskabelige samfund, er estimaterne på klimaforandringernes konsekvenser ofte ret konservative med tendens til at underdrive fremfor at overdrive.
2. Selvom de tiltrækker stor opmærksomhed fra offentligheden, er IPCC-rapporterne egentlig rettet mod politiske beslutningstagere
Alt imens forskningen i IPCC-vurderingerne gennem årene har vist sig at bære stor almen interesse for offentligheden, er rapporterne i virkeligheden beregnet til at guide politikere i fremtidige forhandlinger om klimapolitikken.
3. IPCC-rapporterne indeholder ikke egen forskning
Rapportens forfattere udfører ikke original forskning særligt rettet mod rapportens vurderinger. IPCC rapporternes formål er at være en opsamling af den nyeste viden på området.
4. IPCC betragtes som verdens førende rådgivende organ inden for klimaforandringer
Som den mellemstatslige organisation, der omfatter input fra tusindvis af forskere og eksperter, IPCC er, anses den for at være verdens førende autoritet inden for klimaforandringer og global opvarmning.
Læs også:
IPCC: Hvorfor er Jorden ikke blevet varmere siden 1998?
Er den globale opvarmning gået i stå?
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
cpp