Quiz: Er du rigtig klog på dinosaurer?
Måske er du en vaskeægte amatørpalæontolog med tropehat på hovedet og børste i hånden. Uagtet dit selvbillede kan du teste, om den holder vand i Videnskab.dk's Store Dinosaur-quiz!
dinosaurquiz quiz dinosaur dino videnskab palæontologi dansk

Test din viden om de såkaldt 'frygtelige øgler' i Videnskab.dk's dino-quiz. (Foto: Shutterstock)

Test din viden om de såkaldt 'frygtelige øgler' i Videnskab.dk's dino-quiz. (Foto: Shutterstock)

Dinosaurerne har fascineret os, allerede inden vi vidste, hvad de var.

Engang troede folk, der stødte på deres kolossale knogler og fossiler, at der måske var tale om drager eller andre frygtindgydende monstre.

Videnskabsquiz

Der er altid en god grund til at være kritisk - selv overfor Videnskab.dk's quizzer.

Palæontologien gennemgår nemlig i disse år en rivende udvikling, da forskerne kun kender til en lille brøkdel af dinosaurerne, der huserede på Jorden i perioden fra for cirka 250 til 65,5 millioner år siden. 

Bemærk derfor, at spørgsmålene går på, hvad videnskaben og dens teorier hovedsageligt peger på i øjeblikket. 

I 1842 foreslog den britiske palæontolog Sir Richard Owen så, at knoglerne stammede fra 'frygtelige øgler', der på græsk ville lyde nogenlunde som 'dinosaurerne'.

Sidenhen har vores forestilling om, hvad dinosaurerne var, ændret sig flere gange. 

I dag er palæontologerne for eksempel ret enige om, at de fleste dinoer formodentlig har mindet mere om fugle end om øgler. 

Du kan her teste din egen viden om dinosaurerne med Videnskab.dk's Store Dinosaur-quiz. 

Her vil du blive stillet otte spørgsmål om alt fra, hvilke dinosaurer, der fødte levende unger, til hvad der i sidste ende satte et stort, brændende punktum for deres herredømme på Jorden.

Du kan undervejs i quizzen finde links til nogle af Videnskab.dk's bedste artikler om dinosaurerne og lære en smule mere om, hvordan forskningen i dag ser på fortidsøglerne.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk