Malaria er en af menneskehedens største plager. Hvert år dør millioner af børn af malaria, efter de er blevet stukket af en myg. Nu skal antallet af børn, der dør af malaria, bringes ned ved at reducere antallet af malariamyg.
Forskere fra Imperial College i London har netop offentliggjort spændende forskningsresultater i det anerkendte tidsskrift PNAS.
I fremtiden skal sterile hanmyg måske frigives i naturen. Her kan de parre sig med hunnerne og sikre, at den næste generation af de stikkende plager ikke ser dagens lys.
Hunnerne ”knalder” kun én gang
Parringsadfærden hos malariamyg var det, der fik forskerne til at efterprøve denne anderledes løsning på malariaproblemet.
Når en hanmyg parrer sig med en hunmyg, så ændrer hunnen efterfølgende adfærd. Hunnen danner en parringsprop, der ikke tillader andre hanner at parre sig med hende resten af hendes liv, hvilket for myg er ca. 20 dage. Derimod opbevarer hun sæd fra den første han i dertil indrettede organer, og kan så befrugte æg uden indblanding fra yderligere hanner.
Myggene fik hæmmet det gen der sørger for sædproduktionen
Forskerne bag undersøgelsen fandt ud af, at samme adfærd også var gældende for parringer, hvor hannen var steriliseret. Ved at hæmme et gen, der står for produktionen af sæd, kunne forskerne sterilisere hannerne og derefter følge deres parring med hunnerne.
I laboratoriet viste det sig, at hunnerne ikke reagerede anderledes på hanner, der var blevet steriliseret i forhold til hanner, der ikke var steriliseret.

Det interessante resultat åbner op for muligheden for at introducere millioner af sterile hanmyg i naturen. Det vil gøre, at mange af hunmyggene kun får et ”knald med løst krudt” og så heller ikke mere i deres levetid.
Efter parringen vil hunnerne så lægge ubefrugtede æg resten af livet, hvilket forhåbentligt vil reducere bestanden af malariamyg.
Dansk malariaforsker er ikke helt overbevist
Michael Theisen forsker i malaria ved Statens Serum Institut. Han er ikke helt overbevist om, at steriliserede hanmyg er vejen frem i kampen mod malaria.
»Et problem ved at bruge steriliserede hanmyg er, at det ikke kun er én myggeart, der kan overføre malaria. Derfor kan der opstå en situation, hvor malariaparasitten i højere grad overføres af andre arter, og så ender det hele muligvis med at være et slag i luften. Man kan ikke forudse, hvilken ændring en formindskning af den ene myggebestand vil føre med sig. Dog er PNAS er et meget anerkendt tidsskrift, og derfor må der være en vis form for substans i resultaterne,« fortæller han.
Forskerne bag de steriliserede hanmyg er heller ikke helt parat til at frigive millioner af myg i naturen. Før man kan lave så drastisk et tiltag, er der mange ting, der skal undersøges.
Bl.a. skal man undersøge, hvilken indflydelse en formindsket bestand af myg har på hele økosystemet, og hvordan sterile myg, der ikke skal bruge resourcer på at danne sæd, konkurerer med almindelige hanmyg.