Sandt eller falsk: Plastik-øer i havet findes ikke
Hvad tænker gymnasieelever om den påstand? Og hvad siger forskerne?

Videnskab.dk har quizzet unge i deres evne til at gennemskue fup og fakta om klimet på sociale medier. Få svaret på påstanden om plastik-øer i videoen. (Video: Jesper Rud Jager)

Videnskab.dk har quizzet unge i deres evne til at gennemskue fup og fakta om klimet på sociale medier. Få svaret på påstanden om plastik-øer i videoen. (Video: Jesper Rud Jager)

Klima og miljø står øverst på dagsordenen under årets folketingsvalg, hvor sociale medier vil fylde mere i politikernes valgkamp end nogensinde før.

Et emne, der længe har fyldt meget i medierne, når det handler om miljø, er plastik. Men hvad er egentlig op og ned, når det gælder plastik i havet?

Og kan unge spotte, om politikernes klimapåstande på sociale medier er sande eller falske? Det har Videnskab.dk sat sig for at teste.

I videoen herover bliver du præsenteret for en af de mange påstande, Videnskab.dk har fisket frem fra danske folketingmedlemmers Facebook og Twitter, nemlig at det er en myte, at der findes plastik-øer i havet.

Carsten Bach Affaldsøer

Carsten Bach, klima- og miljøordfører for Liberal Alliance, har skrevet tweetet, hvor han afviser affaldsøers eksistens. (Screenshot: Anne Sophie Thingsted)

Politiker: Stop snakken om affalds-øer

»Stop snakken om affalds-øer… De findes selvfølgelig ikke,« skriver Carsten Bach, miljø- og klimaordfører for Liberal Alliance, på sin Facebook-profil.

Vi har spurgt en håndfuld gymnasieelever fra forskellige københavnske gymnasier, om, de tror, den påstand er rigtig eller forkert.

»Det gør der!« siger Daniel Oliver Nissen Erland fra Sukkertoppen Gymnasium med eftertryk.

»Der findes plastik-øer. Det har jeg set et billede af,« siger Sara Skjershede Nielsen fra Sankt Annæ Gymnasium. 

»Man hører rigtig meget på sociale medier. For eksempel, at ’nu er der en plastik-ø på størrelse med Frankrig’,« lyder det fra Carla Natalié Blay, som også går på Sankt Annæ Gymnasium. 

LÆS OGSÅ: Skal vi redde havene fra plastik, er disse 10 floder et godt sted at starte

Valget på Videnskab.dk


Frem mod de kommende valg sætter Videnskab.dk fokus på politikeres påstande og deres forhold til forskning.

Vi bringer artikler og videoer, der går politikernes udtalelser efter i sømmene og giver værktøjer til at sortere i spin, fup og fakta.

For at få politikere til at inddrage videnskab i debatten og være åbne med, hvad deres påstande bygger på, opfordrer vi samtidig alle til at stille politikerne spørgsmålet: 'Hvordan ved du det?'

Brug hashtagget #HvordanVedDuDet?

Forskningen bekræfter: Der findes ikke plastik-øer

Men Carsten Bach, miljø- og klimaordfører for Liberal Alliance, har faktisk helt ret i, at der ikke eksisterer deciderede 'affaldsøer' i havet.

Det er rigtigt, at plasten samler sig en gang imellem, men vind og havstrømme betyder, at det før eller siden flyder fra hinanden igen, skriver Videnskab.dk i denne artikel fra i år

Dermed kan man altså ikke tale om deciderede ’øer’, der flyder rundt på havet.

»Det er ukorrekt at sige, at der findes øer af plastik ude i havet. De findes ikke, det er en myte,« siger Torkel Gissel Nielsen, professor ved DTU, til DR i denne artikel

Artiklen handler om en SF-kampagne om plastikforurening fra 2017, der indeholdt to billeder af, hvad der skulle forestille plastik ude på havene. Men Detektor sporede billederne og afslørede, at billederne slet ikke stammede fra plastik ude på havet, skriver DR

Selvom deciderede plastik-øer ikke findes, flyder der dog stadig ukendte mængder mikroplast rundt i havet, som ender i maven på fisk, hvor det ikke hører hjemme.

På den måde truer plast i havet biodiversiteten, så bare fordi det ikke klumper sig sammen i øer, er affald i havet stadig et problem.

LÆS OGSÅ: Biolog: Disse myter om plast i havet skal dø

Vil du også gerne vide, hvad der er op og ned i klimadebatten?

Eller hvad du kan gøre for at hjælpe planeten i den rigtige retning?

Så meld dig i Videnskab.dk's Facebook-gruppe Red Verden, og få gode råd, tips og løsningsforslag.

SoMe Facebook YouTube Instagram Twitter Folketingsvalg 2019 valg valgkamp sociale medier politik

Red Verden er en gruppe dedikeret til løsningsforslag på klodens største problemer. (Foto: Lærke Rosenberg)

LÆS OGSÅ: Plastik i havet ender på bunden af Arktis

LÆS OGSÅ: Spiselig plastik og vand lavet af luft: Geniale opfindelser ved dansk designpris

LÆS OGSÅ: Stofpose eller plastikpose: Hvilken skal jeg vælge?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk