På museer verden over ligger bunker af mineraler og fossiler, som bare venter på at blive foreviget digitalt og lagt ud til hele verdens skue.
Nu har mineralinteresserede i hele verden fået lidt mere at kigge på, mens de sidder derhjemme i dagligstuerne.
En amerikansk mineralentusiast har nemlig lagt sin store billedsamling af mineraler ud til fri afbenyttelse på den gratis billeddatabase Wikimedia Commons.
Selv om giveren Rob Lavinsky egentlig er ph.d. i molekylærgenetik, har han siden 1986, da han var 13 år gammel, beskæftiget sig med mineraler.
Han har doneret alle sine cirka 35.000 billeder fra mineraldatabasen www.mindat.org, såvel som billeder fra hans egen personlige hjemmeside. Derudover har han også tilbudt billeder fra sit eget private arkiv, som indeholder omkring 20.000 digitale fotos.
På grund af den store billedmængde efterlyser Wikimedia nu hjælp til at få oversat de sidste beskrivelser samt andet relateret arbejde.
Billeder er vigtige som dokumentation
Lektor i mineralogi Tonci Balic-Zunic fra Statens Naturhistoriske Museum mener helt overordnet, at det er vigtigt at få digitaliseret mineraler og lagt billederne på nettet.
»Billeder af mineraler er vigtige som dokumentation, når man skal lave videnskabeligt arbejde,« siger han og henviser til de nye planer om digitalisering på hans eget museum.
\ Fakta
LÆS OGSÅ:
For nylig fik Statens Naturhistoriske Museum således en millionbevilling til digitalisering af deres egne store samlinger, som ud over blandt andet fossiler og insekter også indeholder en lang række mineraler.
Prisværdigt bidrag – men ikke videnskabeligt nok
Tonci Balic-Zunic har ikke fået kigget alle Lavinskys billeder igennem, men har dog dannet sig et indtryk af samlingens kvalitet.
Han synes, at det er både pænt og prisværdigt af Rob Lavinsky, at han har stillet så mange billeder til fri rådighed, og i sig selv er donationen et stort bidrag. Men den rent videnskabelige gevinst af donationen er ikke voldsomt stor, mener Balic-Zunic.
»Hvis billederne skal bruges rent videnskabeligt, skal de helst laves af eksperter i mineralogi så detaljerne bliver bedst registreret. Derudover er det primært mikrofotografier af mineralerne, som bruges til forskning og publiceres i videnskabelige sammenhænge,« siger han.
Og disse kriterier lever den nye donation altså ikke helt op til.
»Der findes mange endnu mere informative og bedre billeder af mineraler på nettet allerede,« siger Tonci Balic-Zunic.
Hvis man vil se flere billeder af mineraler, anbefaler han bogen Mineralernes Verden af danskeren Ole Johnsen, som er en af de mest efterspurgte og oversatte mineralogibøger i verden.