Klimaforandringer forbundet med flere sygdomme i havet
Kilde: 
09 august 2016

For mange er ferien synonym med strand og seafood, men du skal måske lige lugte ekstra godt efter, næste gang du åbner en østers.

Et nyt studie viser nemlig, at de stigende globale temperaturer hænger sammen med et øget antal sygdomme i havet - og især madforgiftning fra østers. Det skriver Phys.org.

Omkring et dusin bakterier af arten vibrio gør mennesker syge efter at have spist rå eller underkogte fisk og skaldyr. Bakterierne kan også gøre folk syge efter at have svømmet i forurenet vand.

Laboratorie-bekræftede vibrioinfektioner er i USA steget fra omkring 390 tilfælde om året i de sene 1990‘ere til et gennemsnit på 1.030 tilfælde de senere år, ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC). De fleste rapporterede tilfælde er dog ikke bekræftet af tests.

»Det er en utrolig stigning på årlig basis,« siger Rita Colwell, der er mikrobiolog ved University of Maryland i USA og hovedforfatter på studiet.

Studiet undersøgte både Europa og Nordamerika, men den mest konsistente data om vibrio sygdomme fandtes i USA.

CDC giver vibrio-bakterierne skylden for omkring 100 årlige dødsfald.

Selv i staten Alaska, hvor den slags sygdomsudbrud tidligere ikke fandtes, fordi bakterierne har brug for varmt vand, oplever nu tilfælde af vibrioinfektioner hos mennesker, der har spist syge østers, forklarer Colwell til phys.org.

Studiet, der netop er publiceret i tidsskriftets Proceedings of The National Academy of Sciences, viser desuden en række stigninger i vibrio-infektioner under varmebølger hos svømmende badegæster i Europa i årene 1994, 1997, 2003, og 2010.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.