Jorden har officielt fået et femte ocean
'Det Sydlige Ocean' er også ganske unikt sammenlignet med de øvrige.
det sydlige ocean den arktiske havstrøm

Det sydlige Ocean befinder sig rundt om Antarktis. (Foto: Shutterstock)

Det sydlige Ocean befinder sig rundt om Antarktis. (Foto: Shutterstock)

Du kender nok Stillehavet, Det Indiske Ocean, Atlanterhavet og det Arktiske Ocean.

Men nu skal et femte føjes til listen: Det Sydlige Ocean (også kendt som 'Det Sydlige Ishav' eller 'Sydhavet').

Diskussionen om, hvorvidt Atlanterhavet, Stillehavet og det Indiske Ocean strækker sig helt til Antarktis, eller om Det Sydlige Ocean var et selvstændigt ocean, har ellers stået på i hundrede år. Men nu ser det ud til, at der kan sættes punktum.

Det enorme vandområde nær Antarktis, der rummer én af verdens vigtigste havstrømme, er nemlig nu blevet officielt anerkendt af sammenslutningen National Geografic Society som netop et ocean.

Det skriver Live Science.

Om National Geographic Society

National Geographic Society blev dannet i 1888 og er en sammenslutning af forskere fra forskellige grene, såsom geografi og arkæologi.

Non-profitorganisationen arbejder på at udbrede viden om natur- og kulturarven og er en af de største af sin slags i verden.

Som vidensorgan har selskabet meget magt, men er ikke et videnscenter for globale forskere.

Kilde: Wikipedia/National Geographic Society.

National Geografic Society (se faktaboks) producerer blandt andet mange af verdens atlasser, så skolebørn på hele kloden kan nu få det femte ocean med i skoletasken.  

»Elever tilegner sig viden om oceaner, ud fra hvilke oceaner man studerer. Hvis du ikke inkluderer Det Sydlige Ocean, så lærer man ikke, hvad der kendetegner det, og hvor vigtigt det er,« siger geograf ved National Geographic Alex Tait, ifølge Live Science.

Ifølge en dansk forsker har det femte ocean dog været anerkendt i forskningsmiljøer længe:

»Det er noget, man skulle have gjort for længst,« siger professor Andre Visser om National Geographic Societies beslutning.

»Jeg har undervist i det her i tredive år, og jeg har altid omtalt det Sydlige Ocean som et separat ocean. Jeg kender til artikler fra 1884, hvor det Det Sydlige Ocean optræder,« fortæller forskeren til Videnskab.dk.

Visser er professor i oceanografi ved DTU Aqua. Han fortæller, at der er noget nær konsensus i videnskabelige miljøer om, at der findes fem oceaner i verden, selvom det ikke er alment kendt blandt verdens befolkninger.

Kort, som viser verdenshavene set fra Antarktis:

World ocean map

Fra syv have til fire til fem...

Du kender sikkert det gamle sømandsudtryk: 'at sejle på de syv have', men det er faktisk ikke videnskabeligt korrekt.

De syv have

 

Forfatteren Rudyard Kipling udgav i 1896 digtsamlingen 'The Seven Seas',  hvilket var med til at udbrede udtrykket 'De syv have'.

Udtrykket kendes dog helt tilbage fra oldtiden (se også boksen nederst i artiklen),

Der findes forskellige angivelser af, hvilke have der regnes som 'de syv have'. Én af inddelingerne er:

 • Det Indiske ocean
 • Det Nordlige Atlanterhav
 • Det Sydlige Atlanterhav
 • Det Nordlige Stillehav
 • Det Sydlige Stillehav
 • Polarhavet
 • Det Sydlige ocean

Kilder: Den Store Danske/ Live ScienceMiljøministeriet

Det er dog svært for forskerne at definere, hvad et ocean præcis er.

  De fire store oceaner, Stillehavet, Det Indiske Ocean, Atlanterhavet og det Arktiske Ocean, fik i midten af 1800-tallet deres grænser tegnet af geografer, ud fra de landområder de befandt sig i nærheden af.

  Men som videnskaben om oceanerne - oceanografien - udviklede sig op gennem det 20. århundrede, lærte forskerne at kigge anderledes på havene, fortæller Andre Visser.

  Når almindelige mennesker ser udover havet, kigger de ud mod en buet horisont udgjort af ensformige vandmasser.

  Men kigger man på havene vertikalt, som Andre Visser gør, får man et helt andet indtryk.

  »Så bliver havene pludseligt meget forskellige. Man ser forskellige havstrømme, saltindhold, temperatur og meget andet i vandet.«

  Det Sydlige Ocean er unikt

  Det Sydlige Ocean minder ikke om nogen af de andre oceaner, når man kigger på det vertikalt, fortæller Andre Visser. 

  Her findes blandt andet den mægtige hav- og vindstrøm kaldet 'Antarctic Circumpolar Current' (ACC), som bevæger sig fra vest mod øst og pumper vand fra overfladen ned i det dybeste hav, skriver Live Science.

  Om Antarctic Circumpolar Current (ACC)

  Forskerne mener, at ACC opstod for 34 millioner år siden, da kontinentet Antarktis løsrev sig fra Sydamerika. 

  Vandet i ACC (og dermed det meste af vandet i Det Sydlige Ocean) er koldere og en anelse mindre salt end havene mod nord.

  Kilde: Live Science

  ACC trækker vand ind fra Atlanterhavet, Stillehavet og Det Indiske Ocean og fungerer dermed som et slags gigantisk 'transportbånd', som bærer varme rundt på Jorden.

  Samtidigt lagres CO2 i dybderne, og det varme vand køles. Det har betydning for det globale klima på Jorden.

  Selvom Det Sydlige Ocean ikke har en geografisk grænse, så er effekten af strømmene i oceanet så vilde, at man kan se dem på havoverfladen.

  »På den ene side af grænsen – frontalsystemet, kaldes det – er vandet meget koldt og fersk, mens det på den anden side er varmt og saltholdigt. Sejler du langs det og kigger ned på havoverfladen, kan du se et tydeligt skift i vandet,« fortæller Andre Visser.

  antarktis circumpolare strøm femte ocean sydlige ocean

  En gigantisk havstrøm kaldet den 'Antarktiske circumpolare strøm' løber hele vejen rundt om Antarktis og sørger blandt andet for, at CO2 bindes i havbunden. (Illustration: Shutterstock)

  Forskellen på et ocean og et verdenshav

  Når forskere som Andre Visser beskriver oceaner, ser han på det enkelte havs individuelle systemer og dynamikker.

  Men når han undersøger verdenshavene, bevæger han sig endnu længere op og undersøger gigantiske og komplekse naturkræfter, såsom hvordan de globale havstrømme har indflydelse på klodens klima.

  Men verdenshavene har også en kulturel betydning. Taler man om 'De Syv Verdenshave', stammer det billede fra ældgamle myter, som er svære at spore. De kunne have ophav stort set alle steder i verden.

  Kilde: Andre Visser/ Live Science

  Ny video fra Tjek

  Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

  Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

  Ugens videnskabsbillede

  Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

  Videnskab.dk Podcast

  Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

  Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

  Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

  Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

  Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

  Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

  Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

  Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

  Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

  Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

  Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

  Med venlig hilsen

  Videnskab.dk