Helt utroligt: Se NASAs smukke billeder af Saturns måne
måne saturn titan cassini

Cassinis små glimt af Titan gennem 13 år er blevet stykket sammen til disse smukke billeder. (Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Nantes/University of Arizona)

Cassinis små glimt af Titan gennem 13 år er blevet stykket sammen til disse smukke billeder. (Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Nantes/University of Arizona)

Kilde: 
20 juli 2018

Rumsonden Cassini led en planlagt død i september sidste år, da den fløj direkte ind i Saturn og brændte op.

Men inden da nåede den at skyde billeder af Saturns måne Titan, og dem har billedteknikere nu kigget igennem og sammensat til helt fantastiske billeder.

Det skriver NASAs Jet Propulsion Laboratory i en pressemeddelelse.

Billederne er taget ved at sammensætte billeder taget over 13 år ved hjælp af et såkaldt 'Visual and Infrared Mapping Spectrometer' (VIMS), og efterfølgende er de bedste blevet udvalgt og sat sammen.

måne saturn titan cassini

Det midterste billede viser, hvordan Saturns måne Titan vil se ud med det blotte øje, mens de andre er taget ved at 'bryde igennem' månens tåge. (Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Nantes/University of Arizona)

Ifølge NASA er billederne nogle af de bedste, der nogensinde er sammensat af Titans is-dækkede overflade.

En af grundene er, at det er meget svært at fotografere Titan, da den er indhyllet i tåge.

Små partikler i dens atmosfære får nemlig lyset til at sprede sig, når det rammer dem, men VIMS' infrarøde egenskaber gør det muligt at tage billeder på andre bølgelængder. 

Cassini-sonden var et samarbejde mellem NASA, ESA og det italienske rumagentur, og missionen varede i alt tæt på 20 år. 

cassini titan nasa billeder

Tidligere billeder af Titan har været at en noget dårligere kvalitet, fordi billeder med forskelligt lys og fra forskellige vinkler er blevet sat sammen. (Foto: University of Arizona / LPL)

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.