Cassini finder Jord-lignende havoverflade på Titan

Ligeria Mare er det næststørste hav, man kender til, på Saturnmånen Titan. Havet er ikke fyldt med vand, men derimod flydende kulbrinter som ætanol og metanol. (Foto: NASA / JPL-Caltech / ASI / Cornell)

Ligeria Mare er det næststørste hav, man kender til, på Saturnmånen Titan. Havet er ikke fyldt med vand, men derimod flydende kulbrinter som ætanol og metanol. (Foto: NASA / JPL-Caltech / ASI / Cornell)

Annonce:

Selvom rumfortøjet Cassini mødte sit endeligt i august, da det brændte op i Saturns atmosfære, giver det stadig lyd fra sig fra den anden side.

Takket være data fra den ubemandede rummission viser en ny forskningsartikel, at Saturns måne Titan har en havoverflade, der minder om Jordens.

Forskningsartiklen fra Cornell University i New York viser, at havene på den afsidesliggende måne følger en konstant ‘vandstand’ i forhold til månens tyngdekraft, ligesom havene på vores egen planet følger ‘havets overflade’. Det skriver NASA i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen har også fundet mindre søer, der, ligesom vores egne bjergsøer, ligger flere hundrede meter over månens havoverflade.

Den højeste sø, som det ifølge NASA vil være muligt at sejle rundt i med et stort skib, er blevet døbt Lake Titicaca og ligger 3.700 meter over havets overflade.

Det nye fund er endnu et i rækken af mærkværdige sammenfald mellem Titan og Jorden. Titan er også det eneste kendte himmellegeme i vores solsystem, der ligesom Jorden har stabil, flydende væske på overfladen.

Der er bare lige den forskel, at havene og søerne på Titan ikke er fyldt med flydende vand, men derimod flydende kulbrinte og frossent vand under et lag af fast, organisk materiale.

Annonce:

Jorden er altså stadig solsystemets hidtil bedste sted at tage en svømmetur.

Den nye forskningsartikel er publiceret i tidsskriftet Geophysical Research Letters.

mdm

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts