Forskere tror, at Leonardo da Vinci måske havde ADHD
Leonardo Da Vinci var en ekstremt aktiv mand, og blandt hans værker var blandt andet en skitse, til noget der minder om en helikopter. 

Leonardo Da Vinci var en ekstremt aktiv mand, og blandt hans værker var blandt andet en skitse til noget, der minder om en helikopter. Her ses en prototype, baseret på Da Vincis skitse, som står i Seoul. (Foto: Shutterstock)

Leonardo Da Vinci var en ekstremt aktiv mand, og blandt hans værker var blandt andet en skitse til noget, der minder om en helikopter. Her ses en prototype, baseret på Da Vincis skitse, som står i Seoul. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
24 maj 2019

Det er i år præcis 500 år siden, at det verdensberømte italienske renæssancemenneske Leonardo da Vinci døde. Men selv 500 år efter sin død, er hans utrolige hjerne stadig i stand til at gøre os nysgerrige.

To italienske forskere er på Oxford University dykket ned i historiske dokumenter om kunstnerens liv, og de er kommet frem til, at Leonardo da Vinci muligvis havde ADHD.

Det skriver ScienceAlert på baggrund af et nyt studie, de to forskere har fået udgivet i tidsskriftet Brain.

I studiet ser forskerne blandt andet på Leonardo da Vincis overvældende antal værker og opfindelser - og her hæfter de sig ved andelen af projekter, som aldrig blev færdiggjorte.

LÆS OGSÅ: 4 måder, hvorpå Leonardo da Vinci var forud for sin tid

Forskerne vurderer, at Da Vincis manglende fokus gjorde det svært for ham at afslutte projekter, når han først havde mistet interessen for dem.

Da Vincis manglende evne til at afslutte projekter sammenlagt med hans bemærkelsværdige døgnrytme og tegn på, at han kan have været ordblind, peger ifølge forskerne på, at han kan have haft ADHD.

Om ADHD-diagnosen passer, er dog ikke til at vide, da vi ikke har en tidsmaskine til at undersøge Leonardo da Vince, bemærker ScienceAlert og skriver, at studiet skal tages med et gran salt. Det vækker nemlig liv i en videnskabelig debat, som har stået på længe.

I en forskningsartikel fra 2014 skrev Osamu Moramoto, der forsker i medicinsk etik på Oregon Health and Science University, om problematikken ved at diagnosticere historiske personer efter deres død.

Moramoto mener, at forskerne bag disse diagnoser oftest ikke har de påkrævede evner til historisk at forholde sig til kildematerialet i den rette kontekst. Moramoto fokuserer blandt andet på, at forskerne ofte fortolker deres kilder helt bogstaveligt uden at forholde sig kildekritisk.

LÆS OGSÅ: Kunstner og videnskabsmand: Leonardo da Vinci udtænkte vilde maskiner ud fra fantasien

LÆS OGSÅ: ADHD kan muligvis ses i hjernen

LÆS OGSÅ: Er diagnoser for bestemte sygdomme kommet på mode?

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.