Europæisk rum-boss: Andreas Mogensen skal i rummet igen
Den danske astronaut Andreas Mogensen gjorde et fremragende stykke arbejde på den Internationale Rumstation, ISS, og bør sendes ud i rummet igen, mener generaldirektøren for den europæiske rumfartsorganisation, ESA.
andreas mogensen rummet ESA ny opsendelse

Sådan så det ud, da Andreas Mogensen var i rummet første gang i september 2015. (Foto: Andreas Mogensen / ESA / NASA) 

Sådan så det ud, da Andreas Mogensen var i rummet første gang i september 2015. (Foto: Andreas Mogensen / ESA / NASA) 

Den danske astronaut Andreas Mogensen bør sendes ud i rummet igen.

Sådan lød meldingen fra Johann-Dietrich Woerner, generaldirektør for den europæiske rumfartsorganisation, ESA, da han torsdag holdt pressemøde under et besøg i Danmark.

»Andreas gjorde et fremragende stykke arbejde i rummet,« sagde Johann-Dietrich Woerner under pressemødet i København.

Bør have mindst to flyvninger

Andreas Mogensen blev den første dansker i rummet, da han i september 2015 besøgte Den Internationale Rumstation, ISS, under et 10 dage langt ophold i rummet.

Ifølge Johann-Dietrich Woerner har ESA endnu ingen faste planer for, hvilken mission der bliver den næste for Andreas Mogensen, men det er »en klar intention« for den europæiske rum-boss at få Andreas Mogensen sendt ud i rummet igen.

»Andreas er en del af vores astronautteam. Ud af 8.413 personer blev han i 2008 udvalgt som 1 ud af 6 astronauter.«

Andreas Mogensen

Andreas Mogensen er født 2. november 1976.

I 1999 blev han uddannet som civilingeniør med speciale i rum- og luftfartsteknologi ved Imperial College i London.

Han fik en ph.d.-grad i rumfart fra University of Texas, Austin, i 2007.

Undervejs har han blandt andet arbejdet som ingeniør for Vestas og på en boreplatform i Atlanterhavet ud for Vestafrika.

»Min intention er, at de alle bør have mindst to flyvninger,« sagde Johann-Dietrich (Jan) Woerner.

Skal godkendes af andre lande

Generaldirektøren understregede, at en eventuel ny rumflyvning for den danske astronaut afhænger af, hvorvidt de øvrige medlemmer af Den Internationale Rumstation, herunder USA, godkender missionen.

»Hver eneste astronaut skal bekræftes af alle medlemsstater – Amerika, Rusland, Japan, Canada og Europa. Men jeg er ikke i tvivl om, at det vil ske, når vi foreslår det, eftersom Andreas lavede et perfekt stykke arbejde ombord,« forklarede Johann-Dietrich Woerner.

»Han er også rask og ung, så der er ingen restriktioner på den front.«

Ifølge Johann-Dietrich Woerner er ESA i øjeblikket i færd med at forhandle med det amerikanske rumfartsagentur, NASA, om fremtidige missioner til rumstationen.

andreas mogensen rummet ESA ny opsendelse

Andreas Mogensen er i sin bedste astronaut-alder og har selv tidligere givet til kende, at han gerne vil ud i rummet igen - og gerne i længere tid end 10 dage. Om det bliver en realitet, vil tiden vise. (Foto: James Blair)

Andreas: Jeg vil gerne afsted igen

Hvorvidt Andreas Mogensen bliver sendt på endnu en rumrejse, afhænger ifølge ESA's generaldirektør også af, om Andreas Mogensen selv er interesseret. Den 40-årige Andreas Mogensen har tidligere tilkendegivet, at han gerne drager ud i rummet igen.

»Som astronaut kan man blive ved, til man er i slutningen af 50'erne, så i teorien ville jeg kunne fortsætte 20 år endnu, så det ville da være lidt skuffende, hvis jeg ikke fik mulighed for at komme på én til mission,« har Andreas Mogensen tidligere sagt til Videnskab.dk.

En eventuel ny rumrejse for Andreas Mogensen vil ifølge Johann-Dietrich Woerner først blive til virkelighed efter år 2019, da andre missioner er fastlagt frem til udgangen af 2019.

Måske en længere rumrejse?

Andreas Mogensen har tidligere udtalt, at han gerne vil afsted i længere tid end de 10 dages rejse, han opnåede på sidste mission, men ESAs generaldirektør vil endnu ikke love, hvor længe Mogensen kan komme ud i rummet næste gang.

»Hvorvidt det bliver 10 dage, nogle måneder eller seks måneder er ikke besluttet. Vi ser på mulighederne,« lød det fra Johann-Dietrich Woerner.

Han tilføjede, at det var logisk for ESA at sende Andreas Mogensen ud i rummet igen, eftersom rumfartsorganisationen har investeret i træning og uddannelse af den danske astronaut.

Under sit besøg i Danmark har ESA's generaldirektør blandt andet holdt møde med den danske Uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind (V), og været på besøg hos den teknologiske rådgivningsvirksomhed FORCE Technology.

Klik, træk og zoom: Få overblik over Andreas Mogensens første mission

2. september 2015 blev Andreas Mogensen den første dansker i rummet, da han blev sendt af sted på en 10-dages mission til Den Internationale Rumstation, ISS.

Han gik gennem mange prøvelser på sin vej til at blive astronaut, og på rumstationen arbejdede han intenst som både forsker og forsøgskanin, da han udførte en lang række eksperimenter i vægtløs tilstand.

I præsentationen herunder kan du læse mere om Andreas Mogensens forberedelser, dagligdagen på rumstationen og alle de videnskabelige forsøg under missionen i 2015.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk