Den danske astronaut Andreas Mogensen bør sendes ud i rummet igen.
Sådan lød meldingen fra Johann-Dietrich Woerner, generaldirektør for den europæiske rumfartsorganisation, ESA, da han torsdag holdt pressemøde under et besøg i Danmark.
»Andreas gjorde et fremragende stykke arbejde i rummet,« sagde Johann-Dietrich Woerner under pressemødet i København.
Bør have mindst to flyvninger
Andreas Mogensen blev den første dansker i rummet, da han i september 2015 besøgte Den Internationale Rumstation, ISS, under et 10 dage langt ophold i rummet.
Ifølge Johann-Dietrich Woerner har ESA endnu ingen faste planer for, hvilken mission der bliver den næste for Andreas Mogensen, men det er »en klar intention« for den europæiske rum-boss at få Andreas Mogensen sendt ud i rummet igen.
»Andreas er en del af vores astronautteam. Ud af 8.413 personer blev han i 2008 udvalgt som 1 ud af 6 astronauter.«
\ Andreas Mogensen
Andreas Mogensen er født 2. november 1976.
I 1999 blev han uddannet som civilingeniør med speciale i rum- og luftfartsteknologi ved Imperial College i London.
Han fik en ph.d.-grad i rumfart fra University of Texas, Austin, i 2007.
Undervejs har han blandt andet arbejdet som ingeniør for Vestas og på en boreplatform i Atlanterhavet ud for Vestafrika.
»Min intention er, at de alle bør have mindst to flyvninger,« sagde Johann-Dietrich (Jan) Woerner.
Skal godkendes af andre lande
Generaldirektøren understregede, at en eventuel ny rumflyvning for den danske astronaut afhænger af, hvorvidt de øvrige medlemmer af Den Internationale Rumstation, herunder USA, godkender missionen.
»Hver eneste astronaut skal bekræftes af alle medlemsstater – Amerika, Rusland, Japan, Canada og Europa. Men jeg er ikke i tvivl om, at det vil ske, når vi foreslår det, eftersom Andreas lavede et perfekt stykke arbejde ombord,« forklarede Johann-Dietrich Woerner.
»Han er også rask og ung, så der er ingen restriktioner på den front.«
Ifølge Johann-Dietrich Woerner er ESA i øjeblikket i færd med at forhandle med det amerikanske rumfartsagentur, NASA, om fremtidige missioner til rumstationen.
\ Læs mere

Andreas: Jeg vil gerne afsted igen
Hvorvidt Andreas Mogensen bliver sendt på endnu en rumrejse, afhænger ifølge ESA’s generaldirektør også af, om Andreas Mogensen selv er interesseret. Den 40-årige Andreas Mogensen har tidligere tilkendegivet, at han gerne drager ud i rummet igen.
»Som astronaut kan man blive ved, til man er i slutningen af 50’erne, så i teorien ville jeg kunne fortsætte 20 år endnu, så det ville da være lidt skuffende, hvis jeg ikke fik mulighed for at komme på én til mission,« har Andreas Mogensen tidligere sagt til Videnskab.dk.
En eventuel ny rumrejse for Andreas Mogensen vil ifølge Johann-Dietrich Woerner først blive til virkelighed efter år 2019, da andre missioner er fastlagt frem til udgangen af 2019.
Måske en længere rumrejse?
Andreas Mogensen har tidligere udtalt, at han gerne vil afsted i længere tid end de 10 dages rejse, han opnåede på sidste mission, men ESAs generaldirektør vil endnu ikke love, hvor længe Mogensen kan komme ud i rummet næste gang.
»Hvorvidt det bliver 10 dage, nogle måneder eller seks måneder er ikke besluttet. Vi ser på mulighederne,« lød det fra Johann-Dietrich Woerner.
Han tilføjede, at det var logisk for ESA at sende Andreas Mogensen ud i rummet igen, eftersom rumfartsorganisationen har investeret i træning og uddannelse af den danske astronaut.
Under sit besøg i Danmark har ESA’s generaldirektør blandt andet holdt møde med den danske Uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind (V), og været på besøg hos den teknologiske rådgivningsvirksomhed FORCE Technology.
\ Klik, træk og zoom: Få overblik over Andreas Mogensens første mission
2. september 2015 blev Andreas Mogensen den første dansker i rummet, da han blev sendt af sted på en 10-dages mission til Den Internationale Rumstation, ISS.
Han gik gennem mange prøvelser på sin vej til at blive astronaut, og på rumstationen arbejdede han intenst som både forsker og forsøgskanin, da han udførte en lang række eksperimenter i vægtløs tilstand.
I præsentationen herunder kan du læse mere om Andreas Mogensens forberedelser, dagligdagen på rumstationen og alle de videnskabelige forsøg under missionen i 2015.