Ulken – den grimme fisk
Amatørfiskere kan blive slemt skuffede, hvis de i stedet for en lækker skrubbe får en grim ulk på krogen. Udover sit noget aparte udseende, er ulken også kendt for at være usædvanligt dum.

Ulken ser ikke videre appetitlig ud, men kan faktisk godt bruges til madlavning. Den bruges dog sjældent som spisefisk. (Foto: Phillip Provençal, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Ulken ser ikke videre appetitlig ud, men kan faktisk godt bruges til madlavning. Den bruges dog sjældent som spisefisk. (Foto: Phillip Provençal, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Foråret er over os, og mange vil sikkert føle sig fristet til at prøve lykken med en fiskestang ved en mole eller en høfde på stranden.

Når man får bid, kan man imidlertid blive slemt skuffet, hvis man i stedet for en lækker skrubbe eller rødspætte får en grim fisk med stor mund og pigge på gællelåg og første rygfinne på krogen.

Så har man fanget en ulk, og selvom kødet er velsmagende, ser ulken langt fra appetitlig ud og bruges da heller ikke som spisefisk.

Ulken er vældig godt camoufleret

Ulken, der i Jylland tit bliver kaldt for en københavner, har ry for at være usædvanlig dum, fordi det sker, at den bider på igen efter at være blevet taget af krogen og smidt tilbage i havet.

Ulken har også ry for at have gift i piggene, men det er nu ikke sandt.

Til gengæld er ulken en grådig rovfisk, som ligger på lur på bunden, hvor den er særdeles velcamoufleret.

Ofte er den ikke til at skelne fra omgivelserne, når den ligger stille, så badegæster, der kigger under vandet med dykkerbriller, kan nemt svømme forbi en ulk uden at opdage den.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.



Det sker